Menu Close

Борба против родово заснованото насилство

На 03.12.2019 (вторник) во организација на НУ Универзитетската библиотека “Св. Климент Охридски” – Битола, Правниот факултет при УКЛО – Битола и Општина Битола се одржа настан во рамките на 16 дена активизам за борба против родово заснованото насилство.

Повеќе

За студентите:

ПОВИК ЗА МЕЃУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА

📢ИЗВЕСТУВАЊЕ📢 (во врска со COVID-19)

Почитувани колеги и професори,

Поради брзото ширење на корона вирусот (COVID-19) и појава на нови случаи, УСС-УКЛО апелира до сите да не се создаваат состојби на паника и внимателно да ги следите препораките на МЗ (Министерството за здравство).

Штотуку МЗ ја соопшти одлуката на Влада на РСМ дека 14 дена НЕМА ДА СЕ ОДВИВА НАСТАВА во високо образовните институции!

Доколку скоро сте патувале во странство или пак се сомневате дека ги имате симптомите на COVID-19, ве упатуваме да ги почитувате препораките на МЗ ⬇️⬇️⬇️
http://zdravstvo.gov.mk/korona-virus/

МЕРКИ И АКТИВНОСТИ ЗА ПРЕВЕНЦИЈА ОД ШИРЕЊЕ НА КОРОНА ВИРУС

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ЗАМЕНИК НА СТУДЕНТСКИ ПРАВОБРАНИТЕЛ


ПОЧИТУВАНИ СТУДЕНТИ : ЗАПИШУВАЊЕ НА ЛЕТЕН СЕМЕСТАР НА АКАДЕМСКАТА 2019/2020 ЌЕ СЕ ОДВИВА ВО ПЕРИОДОТ ОД 24.02.2020 (ПОНЕДЕЛНИК) ДО 28.02.2020 (ПЕТОК). ИСТО ТАКА СТУДЕНТИТЕ ЗАДОЛЖИТЕЛНО ДА ИЗВРШАТ ЕЛЕКТРОНСКА САМОЕВАЛУАЦИЈА (ОЦЕНУВАЊЕ –  НА НАСТАВЕН И СОРАБОТНИЧКИ КАДАР ВО ТАБОТ АНКЕТИ) ВО IKNOW СИСТЕМОТ . БЕЗ ИЗВРШЕНА САМОЕВАЛУАЦИЈА СТУДЕНТОТ НЕМОЖЕ ДА ЗАПИШЕ ЛЕТЕН СЕМЕСТАР.

ОБЈАВЕНИ СЕ РАСПОРЕДИТЕ ЗА ПРЕДАВАЊЕ ВО ЛЕТЕН СЕМСЕТАР 2019-2020

Online Предавање – Локална самоуправа
31.03.2020
Се известуваат студентите  дека на ден 01.04.2020 год. (среда) со почеток во 15:00 часот че се одржи online предавање по предметот локална самоуправа

Online Предавање – Социјална патологија
30.03.2020
Се известуваат студентите дека  ќе се одржи on-line предавање по предметот: Социјална патологија за студентите запишани во Кичево. За таа цел, студентите кои досега не доставиле e-mail адреса, да достават е- mail adresa кај предметниот професор Проф. д-р Александар Јовановски  на e-mail адресата: aleksandarjovanoski3@gmail.com

Online Предавање – Реторика на право
30.03.2020
Се известуваат студентите дека  ќе се одржи on-line предавање по предметот: Реторика на право за студентите запишани во Кичево. За таа цел, студентите кои досега не доставиле e-mail адреса, да достават е- mail adresa кај предметниот професор Проф. д-р Александар Јовановски  на e-mail адресата: aleksandarjovanoski3@gmail.com

Online Предавање – Судски систем на ден 03.04.2020 година
29.03.2020
Се известуваат студентите дека на 03.04.2020 година (петок) со почеток во 12:45 часот ќе се одржи on-line предавање по предметот: Судски систем за студентите од трета година кои се запишани во Кичево. За таа цел, студентите кои досега не доставиле e-mail адреса, истото да го направат најдоцна до 02.04.2020 година (четврток), кај предметниот професор Проф. д-р Арсе Петрески на e-mail адресата: arse.petreski@uklo.edu.mk

СООПШТЕНИЕ
27.03.2020
Почитувани студентки и суденти,
Ви соопштуваме дека on-line наставата продолжува и за материјалот за втор колоквиум.
ДЕКАН
Проф. д-р Горан Илиќ, с.р.

Право на осигурување – online консултации
27.03.2020
Се известуваат студентите од четврта година кои го имаат запишано предметот Право на осигурување дека првата менторска средба – консултации по предметот ќе се одржи на ден 31.03.2020 година (вторник) во 11.00 часот. За таа цел  студентите кои сакаат online да пристутвуваат на консултациите  да ми испратат аccounts ( e-mail)  најдоцна до понеделник 30.03.2020 г.  Препорачливо е e-mail адресата да биде креирана со помош на  Google account (Gmail.com), бидејќи ќе се користи апликацијата Google Meet.  За прашања поврзани со наставата и предметот може да ме контактирате на e-мail адресата aleksandra.patoska@uklo.edu.mk
Проф.д-р Александра Патоска 

Криминалитет на насилство – online предавање
25.03.2020
Се известуваат студентите дека второто online предавање по Криминалитет на насилство ќе се одржи на 02.04.2020 година (четврток) во 18 часот. Оние студенти кои немаат доставено e-mail адреси, истото да го направат најдоцна до 01.04.2020 година (среда) на e-mail адресата: angelina.stanojoska@uklo.edu.mk

Одлука за одложување на првата колоквиумска недела во летинот семестар од академската 2019/2020
24.03.2020
Се известуваат студентите, врз основа на член 114 од Законот за високо образование, а во врска со настанатата состојба и пандемија на вирусот COVID -19, Деканот на Правен факултет Кичево, на ден 23.03.2020 ја донесе следнава ОДЛУКА

Online Предавање – Пенологија
24.03.2020
Се известуваат студентите дека на 27.03.2020 година (петок) со почеток во 12 часот ќе се одржи on-line предавање по предметот Пенологија 
За студентите од четврта година (насока Казнено право) кои се запишани во Кичево и Битола. За таа цел, студентите кои досега не доставиле e-mail адреса, истото да го направат најдоцна до 26.03.2020 година (четврток) до 20 часот кај предметната професорка, вон. проф. д-р Ангелина Станојоска на e-mail адресата: angelina.stanojoska@uklo.edu.mk

 

Online Предавањe (Трудово право) – Проф. д-р Светлана Вељановска
20.03.2020
Се известуваат студентите кои го слушаат предметот Трудово право од Кичево да ми испратат аccounts ( e-mail )  најдоцна до понеделник  23.03 за да би можеле да продолжиме со наставата по електронски пат.Препорачливо е e-mail адресата да биде креирана со помош на  Google account (Gmail.com) бидејќи ќе се користи апликацијата Google Meet. Одржувањето на наставата следната недела ќе биде во среда (25.03.) во 10 00 часот. За дополнителни прашања поврзани со наставата и предметот може да ме контактирате на e-mail адресата.

Известување од Проф. д-р Бранко Димески
20.03.2020
Почитувани студенти,
Заради новонастанатата ситуација, во наредниот период, предавањата по предметот Јавна и државна администрација ќе продолжат да се изведуваат онлајн, во досегашниот термин според распоредот за предавања (Кичево, секој Вторник од 12ч., Битола, секоја Среда од 13ч.). Околу начинот на кој ќе ја користиме платформата ќе бидете известени наскоро.
Морам да Ви потенцирам дека заради новонастанатата ситуација, без разлика што изгубивме време во наставата (пропуштени часови), секој од Вас го има материјалот за Колоквиум 1 по предметот и Ве молам да го учите материјалот. 
Дополнително, се известуваат студентите дека за каква било консултација за предметот Јавна и државна администрација можат да се обратат на електронската адреса: branko.dimeski@uko.edu.mk
Однапред ви благодарам за соработката
Проф. д-р Бранко Димески

Известување од Проф. д-р Бранко Димески
20.03.2020
Почитувани студенти,
Со цел да Ви се излезе во пресрет на најдобар можен начин, Во прилог Ви испраќам прашања по предметот Јавна и државна администрација. Прашањата се за испит (односно прв и втор колоквиум заедно). Кај прашањата за втор колоквиум нема никакви промени. Овие прашања се од 41- прво прашање до крај односно 72-ро прашање.
 Кај прашањата за колоквиум 1 (од 1-во до 40-то прашање) ќе забележите дека има прашања кои не се дел од материјалот за колоквиум 1. Тие прашања не се за вас и Ве молам игнорирајте ги. Исто така, за некои делови од материјалот нема формулирано прашања, па за тие прашања би Ве замолил да посветите внимание само на најважните делови од предметната материја (главните точки и под-точки од материјалот).  За било какви прашања, слободно контактирајте ме на:  branko.dimeski@uklo.edu.mk
Проф. д-р Бранко Димески

Online Предавањe (Трудово право) – Проф. д-р Светлана Вељановска
20.03.2020
Се известуваат студентите кои го слушаат предметот Трудово право од Кичево да ми испратат аccounts ( e-mail )  најдоцна до понеделник  23.03 за да би можеле да продолжиме со наставата по електронски пат.Препорачливо е e-mail адресата да биде креирана со помош на  Google account (Gmail.com) бидејќи ќе се користи апликацијата Google Meet. Одржувањето на наставата следната недела ќе биде во среда (25.03.) во 10 00 часот. За дополнителни прашања поврзани со наставата и предметот може да ме контактирате на e-mail адресата.                                                                Проф. д-р Светлана Вељановска

Online Предавањe – Проф. д-р Саша Дукоски
19.03.2020
Предавањата (Трговско право)  кај Проф. д-р Саша Дукоски ќе се одржуваат преку Google Classroom и Viber, во редовниот термин на предавање.  За оваа цел студентите да достават email адреси на sasa.dukoski@uklo.edu.mk 

Online Предавање- Доц д-р Пакиза Туфекџи
19.03.2020
Предавањата кај Доц.д-р Пакиза Туфекџи ќе се одржуваат преку Google Hangouts и Viber, во редовниот термин на предавање.  За оваа цел студентите да достават email адреси на pakiza.tufekci@uklo.edu.mk

Online Предавање- Пенологија
18.03.2020
Се известуваат студентите од четврта година, дека во петок (20.03.2020 година) со почеток во 12 часот, ќе се одржи on-line предавање по предметот Пенологија, кај вон.проф.д-р Ангелина Станојоска. За таа цел, студентите најдоцна до 19.03.2020 година (четврток) до 20 часот, да достават e-mail адреси на angelina.stanojoska@uklo.edu.mk. Половина час пред предавањето, студентите на своите e-mail адреси ќе добијат линк преку кој ќе треба да се приклучат на Google Meet платформата.

Online Предавање- Проф д-р Анастас Џуровски
15.03.2020
Предавањата кај проф. д-р Анастас Џуровски ќе се одржуваат преку Google Classroom и Viber, во редовниот термин на предавање.  За оваа цел студентите да достават email адреси на anastas.dzurovski@uklo.edu.mk 

ОДБРАНА НА ДИПЛОМСКИ ТРУД – Сами Усеиноски
23.02.2020

По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно – научниот совет на Правниот факултет во Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на Дипломскиот труд со наслов: “Правни и социолошки аспекти на родителското право” од кандидатот/ката Сами Усеиноски , констатира дека се исполнети условите за негова Јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 03.03.2020 (вторник) во просториите на Правниот факултет Кичево, со почеток во 12:00 часот

Online Предавање – Локална самоуправа
31.03.2020
Се известуваат студентите  дека на ден 01.04.2020 год. (среда) со почеток во 15:00 часот че се одржи online предавање по предметот локална самоуправа

Тема за есеј – Пенологија
30.03.2020
Се известуваат студентите дека темата за есеј по предметот Пенологија е: „Смртна казна или казна затвор: Помеѓу дискурсот за правото на живот и суровоста на кривичното дело“. Есејот треба да е помеѓу 5 до 7 страници, и истиот треба да е пратен во електронска форма на e-mail адресата: angelina.stanojoska@uklo.edu.mk , најдоцна до 30.04.2020 година.    

За дополнителни информации, студентите можат слободно да ја контактираат предметната професорка, вон. проф. д-р Ангелина Станојоска.

Online Предавање – Реторика на право
30.03.2020
Се известуваат студентите дека  ќе се одржи on-line предавање по предметот: Реторика на право за студентите запишани во Битола. За таа цел, студентите кои досега не доставиле e-mail адреса, да достават е- mail adresa кај предметниот професор Проф. д-р Александар Јовановски  на e-mail адресата: aleksandarjovanoski3@gmail.com

Online Предавање – Семејно право на ден 31.03.2020 година
29.03.2020

Се известуваат студентите дека на 31.03.2020 година (вторник) со почеток во 12:45 часот ќе се одржи on-line предавање по предметот: Семејно право (изборен предмет)
За студентите од прва година кои се запишани во Битола. За таа цел, студентите кои досега не доставиле e-mail адреса, истото да го направат најдоцна до 30.03.2020 година (понеделник), кај предметниот професор Проф. д-р Арсе Петрески на e-mail адресата: arse.petreski@uklo.edu.mk

Казнено право – online предавање
27.03.2020
„На 31.03.2020 година во 11,оо часот за студентите од прва година на додипломски студии на ПФК Дисперзирани студии во Битола ќе се одржи второто online  предавање по предметот Казнено право. Ве молам за следење на истото, кое ќе се евидентира како присуство на настава, Доколку некои студенти не беа пријавени за претходното предавање и сакаат да се вклучат дополнително, Ве молам да ми пратите Ваша mail адреса на nikola.tuntevski@uklo.edu.mk, како би можел да Ви пратам Invite за наредните предавања.
Благодарам и со почит,
Вонреден професор д-р. Никола Тунтевски“

СООПШТЕНИЕ
27.03.2020
Почитувани студентки и суденти,
Ви соопштуваме дека on-line наставата продолжува и за материјалот за втор колоквиум.
                                                                                                                                                               ДЕКАН
                                                                                                                                                 Проф. д-р Горан Илиќ, с.р..

Граѓанско право – online предавање
27.03.2020
Се известуваат студентите од прва  година  дека второто online  предавање по предметот Граѓанско и стварно право ќе се одржи во среда, 01.04.2020 година во 13.00 часот. За таа цел студентите кои не испратија аccount ( e-mail) за првтото  online предавање, а сакаат да присуствуваат на следното, да ми испратат  аccount ( e-mail) најдоцна до вторник 31.03.2020 г. Препорачливо е e-mail адресата да биде креирана со помош на  Google account (Gmail.com), бидејќи ќе се користи апликацијата Google Meet. За  прашања поврзани со наставата и предметот може да ме контактирате на e-mail адресата aleksandra.patoska@uklo.edu.mk
Проф.д-р Александра Патоска 

Право на осигурување – online консултации
27.03.2020
Се известуваат студентите од четврта година кои го имаат запишано предметот Право на осигурување дека првата менторска средба – консултации по предметот ќе се одржи на ден 31.03.2020 година (вторник) во 11.00 часот. За таа цел  студентите кои сакаат online да пристутвуваат на консултациите  да ми испратат аccounts ( e-mail)  најдоцна до понеделник 30.03.2020 г.  Препорачливо е e-mail адресата да биде креирана со помош на  Google account (Gmail.com), бидејќи ќе се користи апликацијата Google Meet.  За прашања поврзани со наставата и предметот може да ме контактирате на e-мail адресата aleksandra.patoska@uklo.edu.mk
Проф.д-р Александра Патоска 

Социјална патологија – есеј
27.03.2020
Се известуваат студентите дека темата за есеј:  „Девијантноста е во очите на оној кој ја гледа: Quid pro quo на доктор Лектор и вашата перцепција“. Есејот треба да е помеѓу 5 до 7 страници, и истиот треба да е пратен во електронска форма на мојата e-mail адреса: angelina.stanojoska@uklo.edu.mk , најдоцна до 30.04.2020 година.    

За дополнителни информации, студентите можат слободно да ја контактираат предметната професорка, вон. проф. д-р Ангелина Станојоска

Криминалитет на насилство – online предавање
25.03.2020
Се известуваат студентите дека второто online предавање по Криминалитет на насилство ќе се одржи на 02.04.2020 година (четврток) во 18 часот. Оние студенти кои немаат доставено e-mail адреси, истото да го направат најдоцна до 01.04.2020 година (среда) на e-mail адресата: angelina.stanojoska@uklo.edu.mk

Одлука за одложување на првата колоквиумска недела во летинот семестар од академската 2019/2020
24.03.2020
Се известуваат студентите, врз основа на член 114 од Законот за високо образование, а во врска со настанатата состојба и пандемија на вирусот COVID -19, Деканот на Правен факултет Кичево, на ден 23.03.2020 ја донесе следнава ОДЛУКА

Online Предавање – Пенологија
24.03.2020
Се известуваат студентите дека на 27.03.2020 година (петок) со почеток во 12 часот ќе се одржи on-line предавање по предметот Пенологија 
За студентите од четврта година (насока Казнено право) кои се запишани во Кичево и Битола. За таа цел, студентите кои досега не доставиле e-mail адреса, истото да го направат најдоцна до 26.03.2020 година (четврток) до 20 часот кај предметната професорка, вон. проф. д-р Ангелина Станојоска на e-mail адресата: angelina.stanojoska@uklo.edu.mk

Online Предавање- Проф д-р Благој Ѓорѓиевски
23.03.2020
Ги повикувам студентите по предметите ЕКОНОМСКИИ РАЗВОЈ и ЗАШТИТА НА ПОТРОШУВАЧИ од Битола да ми испрататe-mail адреси ( Google account; g-mail.com) какок би можеле да бидеме во on-line комуникација за предавања/консултации“ Проф. д-р Благој Ѓоргиевски

Online Предавање- Казнено право
22.03.2020
На 24.03.2020 година во 12:оо часот за студентите од прва година на додипломски студии на ПФК Дисперзирани студии во Битола ќе се одржи првото on-line  предавање по предметот Казнено право. Овој термин ќе се задржи и во наредните седмици до завршување на предавањата по овој предмет. Ве молам за следење на истите, кои ќе се евидентираат како присуство на настава,Ве молам за следење на истото, кое ќе се евидентира како присуство на настава,
Со почит,
Вонреден професор д-р. Никола Тунтевски

Online Предавање- Граѓанско и стварно право
22.03.2020
Се известуваат студентите од прва  година  да ми испратат аccounts ( e-mail)  најдоцна до вторник 24.03.2020 како би можеле да продолжиме со наставата по електронски пат. Препорачливо е e-mail адресата да биде креирана со помош на  Google account (Gmail.com), бидејќи ќе се користи апликацијата Google Meet. Наставата ќе се одржи во редовниот термин во среда (почнувајќи од 25.03.2020 г. па секоја среда натаму) во 13.00 часот. За секави прашања поврзани со наставата и предметот може да ме контактирате на e-mail адресата aleksandra.patoska@uklo.edu.mk
Проф.д-р Александра Патоска 

Online Предавање- Социјална патологија
22.03.2020
Се известуваат студентите од трета година, дека во вторник (24.03.2020 година) со почеток во 12 часот, ќе се одржи второ on-line предавање по предметот Социјална патологија, кај вон.проф.д-р Ангелина Станојоска. За таа цел, доколку има студенти кои досега не доставиле e-mail адреси, истото да го направат најдоцна до 23.03.2020 година (понеделник) до 20 часот, на e-mail адресата angelina.stanojoska@uklo.edu.mk. Половина час пред предавањето, студентите на своите e-mail адреси ќе добијат линк преку кој ќе треба да се приклучат на Google Meet платформата.

Online Предавањe – Проф. д-р Елизабета Тошева
22.03.2020
Се известуваат студентите од прва и трета година кои го избрале предметот МЕЃУНАРОДНА ЕКОНОМИЈА да ми испратат аccounts ( e-mail)  најдоцна до вторник 24.03.2020 како би можеле да продолжиме со наставата по електронски пат. Препорачливо е e-mail адресата да биде креирана со помош на  Google account (Gmail.com), бидејќи ќе се користи апликацијата Google Meet. За терминот на одржувањето на наставата ќе бидете дополнително известени. За секави прашања поврзани со наставата и предметот може да ме контактирате на e-mail адресата elizabeta.tosheva@uklo.edu.mk

Online Предавањe (Локална самоуправа) – Проф. д-р Елена Тиловска – Кечеџи
20.03.2020
Им се соопштува на студентите,кои го слушаат предметот Локална самоуправа дека на ден 25.03.2020 (среда) во 10:00 часот ќе се одржи online предавање. За сите информации се молат студентите кои го слушаат предметот да се приклучат на facebook групата по Локална самоуправа за да може да бидат дирекно вклучени во наставните активности, информациите кои ке се споделуваат како и дополнителните активности кои ќе се спроведуваат online пo овој предмет

Известување од Проф. д-р Бранко Димески
20.03.2020
Почитувани студенти,
Заради новонастанатата ситуација, во наредниот период, предавањата по предметот Јавна и државна администрација ќе продолжат да се изведуваат онлајн, во досегашниот термин според распоредот за предавања (Кичево, секој Вторник од 12ч., Битола, секоја Среда од 13ч.). Околу начинот на кој ќе ја користиме платформата ќе бидете известени наскоро.
Морам да Ви потенцирам дека заради новонастанатата ситуација, без разлика што изгубивме време во наставата (пропуштени часови), секој од Вас го има материјалот за Колоквиум 1 по предметот и Ве молам да го учите материјалот. 
Дополнително, се известуваат студентите дека за каква било консултација за предметот Јавна и државна администрација можат да се обратат на електронската адреса: branko.dimeski@uko.edu.mk
Однапред ви благодарам за соработката
Проф. д-р Бранко Димески

Известување од Проф. д-р Бранко Димески
20.03.2020
Почитувани студенти,
Со цел да Ви се излезе во пресрет на најдобар можен начин, Во прилог Ви испраќам прашања по предметот Јавна и државна администрација. Прашањата се за испит (односно прв и втор колоквиум заедно). Кај прашањата за втор колоквиум нема никакви промени. Овие прашања се од 41- прво прашање до крај односно 72-ро прашање.
 Кај прашањата за колоквиум 1 (од 1-во до 40-то прашање) ќе забележите дека има прашања кои не се дел од материјалот за колоквиум 1. Тие прашања не се за вас и Ве молам игнорирајте ги. Исто така, за некои делови од материјалот нема формулирано прашања, па за тие прашања би Ве замолил да посветите внимание само на најважните делови од предметната материја (главните точки и под-точки од материјалот).  За било какви прашања, слободно контактирајте ме на: branko.dimeski@uklo.edu.mk
Проф. д-р Бранко Димески

Online Предавањe (Судски систем) – Проф. д-р Светлана Вељановска
20.03.2020
Се известуваат студентите кои го слушаат предметот Судски систем од Битола  да ми испратат аccounts ( e-mail )  најдоцна до понеделник  23.03 за да би можеле да продолжиме со наставата по електронски пат.Препорачливо е e-mail адресата да биде креирана со помош на  Google account (Gmail.com) бидејќи ќе се користи апликацијата Google Meet. Одржувањето на наставата следната недела ќе биде во вторник (24.03.) во 10 00 часот.  За дополнителни прашања поврзани со наставата и предметот може да ме контактирате на e-mail адресата.
Проф. д-р Светлана Вељановска

Online Предавањe – Проф. д-р Саша Дукоски
19.03.2020
Предавањата (Tрговско право и Трудово право) кај Проф. д-р Саша Дукоски ќе се одржуваат преку Google Classroom и Viber, во редовниот термин на предавање.  За оваа цел студентите да достават email адреси на sasa.dukoski@uklo.edu.mk 

Online Предавање- Проф д-р Благој Ѓорѓиевски
19.03.2020
Се известуваат студентите по предметот „ ПРИМЕНЕТА ЕКОНОМИЈА“ од Битола  да ми испратат аccounts ( e-mail ) како би можеле да продолжиме со наставата по електронски пат.Препорачливо е e-mail адресата да биде креирана со помош на  Google account (Gmail.com) бидејќи ќе се користи апликацијата Google Meet.
Одржувањето на наставата би продолжило во истиот термин, т.е. секоја среда со почеток во 10.00 часот. За секави прашања поврзани со наставата и предметот може да ме контактирате на e-mail адресата.
Проф. д-р Благој Ѓоргиевски

Известување од Проф. д-р Мирјана Ристовска
18.03.2020
Студентите кои го имаат избрано предметот Алтернативни начини на решавање на споровите да се обратат кај предметниот наставник, доц. д-р Мирјана Ристовска на следната електронска адреса: mirjana.ristovska@uklo.edu.mk за понатамошни инструкции

Насоки за колоквиум- Казнено право
18.03.2020
Почитувани студенти во прилог ви се доставени насоките за колоквиум по предметот Казнено право… МАТЕРИЈАЛ

Online Предавање- Пенологија
18.03.2020
Се известуваат студентите од четврта година, дека во петок (20.03.2020 година) со почеток во 12 часот, ќе се одржи on-line предавање по предметот Пенологија, кај вон.проф.д-р Ангелина Станојоска. За таа цел, студентите најдоцна до 19.03.2020 година (четврток) до 20 часот, да достават e-mail адреси на angelina.stanojoska@uklo.edu.mk. Половина час пред предавањето, студентите на своите e-mail адреси ќе добијат линк преку кој ќе треба да се приклучат на Google Meet платформата.

Online Предавање- Проф д-р Анастас Џуровски
15.03.2020
Предавањата кај проф. д-р Анастас Џуровски ќе се одржуваат преку Google Classroom и Viber, во редовниот термин на предавање.  За оваа цел студентите да достават email адреси на anastas.dzurovski@uklo.edu.mk 

Online Предавање- Социјална патологија
15.03.2020
„Почитувани студентки и студенти,
Земајќи ја во предвид актуелната ситуација со #COVID19, но во исто време и значењето на наставно-образовниот процес, Ве известувам дека на ден 17.03.2020 (вторник) со почеток во 12.00 часот (два часа подоцна од закажаното предавање во официјалниот распоред) ќе се одржи првото on-line предавање на Правниот факултет – Кичево, дисперзирани студии во Битола по предметот СОЦИЈАЛНА ПАТОЛОГИЈА.
Предавањето ќе се реализира преку соодветна on-line платформа, за која студентите на своите email адреси ќе добијат детални информации за начинот на пристап до on-line курсот. Пристап до курсот ќе добијат само студентите од трета година на ПФК Битола, кои го слушаат предметот Социјална патологија кај вон. проф. д-р Ангелина Станојоска.
И покрај сериозноста на ситуацијата во врска со #COVID19 и сите мерки кои се преземаат за негово неутрализирање и ерадикација, неопходно е да го исполниме нашето време корисно и квалитетно, и тоа преку искористување на можностите кои ни ги нудат современите технологии во функција на наставно-образовниот процес и подигнувањето на нивото на знаење.
P.S. Подгответе ги вашите компјутери, паметни телефони, обезбедете стабилна интернет врска и да се обидеме да го направиме првиот чекор – заедно!
Присуството е задолжително
НАПОМЕНА: Поради техничка подготовка за одржување на првото on-line предавање, заклучно со 16.03.2020 (понеделник) до 20 часот, студентите се должни да ги достават своите валидни email адреси на email адресата на предметниот професор: angelina.stanojoska@uklo.edu.mk
„Не дозволувај тоа што не можеш да го правиш, да влијае врз тоа што можеш да го направиш.“ – John Wooden

Online Предавање- Француски јазик II
15.03.2020
„Почитувани студенти,
Заради новонастанатата ситуација, во наредниот период, предавањата по предметот Француски јазик 2 ќе продолжат да се изведуваат онлајн, во досегашниот термин. За таа цел, ве замолувам во најкус можен рок да ми испратите ваши важечки електронски адреси. Околу начинот на кој ќе ја користиме платформата ќе бидете известени наскоро.Дополнително, се известуваат сите останати студенти дека за каква било консултација за предметот Француски јазик можат да се обратат на електронската адреса: milena.kasaposka@uklo.edu.mk
Однапред ви благодарам за соработката,
доц. д-р Милена Касапоска-Чадловска
milena.kasaposka@uklo.edu.mk

СООПШТЕНИЕ ДО СТУДЕНТИТЕ ОД ПРВА ГОДИНА НА ПФК БИТОЛА ЗА ОДДРЖУВАЊЕ НА ПРВО ON-LINE ПРЕДАВАЊЕ ПО ПРЕДМЕТОТ УСТАВНО ПРАВО,
15.03.2020
Почитувани студентки и студенти,
Земајќи ја во предвид актуелната ситуација со #COVID19, но во исто време и значењето на наставно-образовниот процес, Ве известувам дека на ден 18.03.2020 (среда) со почеток во 10.00 часот (како што е предвидено и со официјалниот распоред) ќе се одржи првото on-line предавање на Правниот факултет – Кичево, дисперзирани студии во Битола по предметот УСТАВНО ПРАВО…ПОВЕЌЕ

Почитувани студентки и студенти,
11.03.2020
Во насока на почитување на заклучоците од 15тата седница на Владата на РС Македонија, во период од 14 дена, почнувајќи од денес (11.03.2020) година, нема да се одржува настава на сите високообразовни институции, меѓу нив и на Правниот факултет. Би сакал да ве известам дека материјалот за првиот колоквиум по предметот УСТАВНО ПРАВО ги опфаќа првите шест теми, заклучно со тема 6. Во случај наставата да продолжи редовно да се изведува по 24.03.2020 година, тогаш навремено ќе бидете известени за термините во кои ќе бидат одржани одложените предавања. Во однос на какви и да било прашања, слободно може да ме контактирате на e-mail адресата: goran.ilik@uklo.edu.mk
Во однос на семинарските работи, контактирајте со асс. м-р Диоген Хаџи-Kоста Милевски на e-mail адресата: diogenh@gmail.com .  Со надеж дека ситуацијата набрзо ќе се стабилизира, апелирам да ги почитувате препораките на Министерството за здравство и да се информирате во врска со COVID – 19 од нивната интернет страницаhttp://zdravstvo.gov.mk/koronavirus/?fbclid=IwAR0Inhs6PXOZZ3Y9rlx-x8IylQqn7CMx6y6ML1n66FipK6EY8gWoIQ1zN4
Бидете одговорни и безбедни.
Вон. проф. д-р Горан Илиќ, с.р.

Предавања  – Меѓународна економија
09.03.2020
„Се известуваат студентите од прва и трета година дека предавањата по предметот Меѓународна економија ќе се одржуваат во вторник со почеток во 13 часот”.

Предавања  – Алтернативно решение на споровите
08.03.2020
„Предавањата по предметот Алтернативно решавање на споровите ќе се одржи на 11.03.2020 (среда) во 13:30 часот.

ОДБРАНА НА ДИПЛОМСКИ ТРУД – Соња Дамчевска
05.03.2020

По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно – научниот совет на Правниот факултет во Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на Дипломскиот труд со наслов: “Даночен систем на РС Македонија со посебен осврт на даночните потрошувачи” од кандидатот/ката Соња Дамчевска , констатира дека се исполнети условите за негова Јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 11.03.2020 (среда) во просториите на Правниот факултет Битола, со почеток во 13:00 часот

Предавања – Казнено право
02.03.2020
„Предавањата по предметот Казнено право во прва година на Дисперзирани студии во Битола, кои досега се одржуваа во понеделник во 10,оо часот, по консултации со студентите ќе се одржат во вторник на 03.03.2020 година во 10,оо часот. Овој термин во вторник ќе биде запазен и понатаму, до крајот на семестарот. Со почит, вонреден професор Д-р. Никола Тунтевски“.

ОДБРАНА НА ДИПЛОМСКИ ТРУД – Мартин Сoколовски
28.02.2020

По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно – научниот совет на Правниот факултет во Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на Дипломскиот труд со наслов: “Европол: Структура и функционирање” од кандидатот/ката Мартин Соколовски , констатира дека се исполнети условите за негова Јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 06.03.2020 (петок) во просториите на Правниот факултет Битола, со почеток во 13:00 часот

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ЗАМЕНИК НА СТУДЕНТСКИ ПРАВОБРАНИТЕЛ
25.02.2020

ОДБРАНА НА ДИПЛОМСКИ ТРУД – Мартина Кузевска
08.02.2020

По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно – научниот совет на Правниот факултет во Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на Дипломскиот труд со наслов: “Криминалистичко планирање и верзии” од кандидатот/ката Мартина Кузевска , констатира дека се исполнети условите за негова Јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 11.02.2020 (Понеделник) во просториите на Правниот факултет Кичево, дисперзирани студии Битола со почеток во 13:30 часот..

ОДБРАНА НА ДИПЛОМСКИ ТРУД – Оливер Темелкоски
30.12.2019
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно – научниот совет на Правниот факултет во Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на Дипломскиот труд со наслов: “Трговска марка и нејзиното регистрирање во правото на интелектуална сопственост” од кандидатот/ката Оливер Темелкоски , констатира дека се исполнети условите за негова Јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 13.01.2020 (Понеделник) во просториите на Правниот факултет Кичево, дисперзирани студии Битола со почеток во 14:30 часот..

ОДБРАНА НА ДИПЛОМСКИ ТРУД – Моника Секуловска
06.12.2019
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно – научниот совет на Правниот факултет во Кичево , Комисијата за оценка и одбрана на Дипломскиот труд со наслов : “Поим и карактеристики на Договор за доживотна издршка и Договор за распределба на имот за време на живот” од кандидатот/ката Моника Секуловска, констатира дека се исполнети условите за негова Јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 11.12.2019 (понеделник) во просториите на Правниот факултет Кичево, дисперзирани студии Битола со почеток во 14:30 часот..

ОДБРАНА НА ДИПЛОМСКИ ТРУД – Петар Крстевски
04.12.2019
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно – научниот совет на Правниот факултет во Кичево , Комисијата за оценка и одбрана на Дипломскиот труд со наслов : “Сведок во доказна постапка” од кандидатот/ката Петар Крстевски, констатира дека се исполнети условите за негова Јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 16.12.2019 (понеделник) во просториите на Правниот факултет Кичево, дисперзирани студии Битола со почеток во 12:30 часот..

ОДБРАНА НА ДИПЛОМСКИ ТРУД – Моника Тасевска
26.11.2019
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно – научниот совет на Правниот факултет во Кичево , Комисијата за оценка и одбрана на Дипломскиот труд со наслов : “Договор за доживотна издршка” од кандидатот/ката Моника Тасевска, констатира дека се исполнети условите за негова Јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 10.12.2019 (вторник) во просториите на Правниот факултет Кичево, дисперзирани студии Битола со почеток во 12:00 часот.

ОДБРАНА НА ДИПЛОМСКИ ТРУД – Гордана Диновска
26.11.2019
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно – научниот совет на Правниот факултет во Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на Дипломскиот труд со наслов: “Светска трговска организација” од кандидатот/ката Гордана Диновска, констатира дека се исполнети условите за негова Јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 04.12.2019 (среда) во просториите на Правниот факултет Кичево, дисперзирани студии Битола со почеток во 12:00 часот.

ПОВИК ЗА УЧЕСТВО ВО КЛУБОТ „TITUS FLAVIUS ORESTES” И НА MOOT COURT НАТПРЕВАРИ ЗА СИМУЛАЦИИ НА ПРОЦЕСИ ПРЕД ЕВРОПСКИОТ СУД ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА
14.11.2019
Ги повикуваме сите заинтересирани студенти да се пријават за учество во клубот “Titus Flavius Orestes” и на moot court натпревари за симулации на процеси пред Европскиот суд за човекови права во Стразбур. Клубот „Titus Flavius Orestes” ќе го претставува факултетот на XIXFUTURA moot court натпревар кој ќе се одржи во текот на 2020 година, но и на pre-moot court натпревари. Право на пријавување имаат студенти од сите студиски години на прв циклус студии, како и студенти запишани на втор циклус студии. Пријавувањето на студенти е до 25.11.2018 година (23:59 часот), со испраќање CV на e-mail: angelina.stanojoska@uklo.edu.mk Избраните студенти ќе бидат информирани најдоцна до 28.11.2018 година и ќе биде закажана прва средба.

Online Предавање – Локална самоуправа
31.03.2020
Се известуваат студентите  дека на ден 01.04.2020 год. (среда) со почеток во 15:00 часот че се одржи online предавање по предметот локална самоуправа

Судски систем – online предавање
27.03.2020
„На 02.04.2020 година во 12,30 часот за студентите од трета година на додипломски студии на ПФК Дисперзирани студии во Струга ќе се одржи второто online  предавање по предметот Судски систем. Ве молам за следење на истото, коо ќе се евидентира како присуство на настава, Доколку некои студенти не беа пријавени за претходното предавање и сакаат да се вклучат дополнително, Ве молам да ми пратите Ваша mail адреса на nikola.tuntevski@uklo.edu.mk, како би можел да Ви пратам Invite за наредните предавања.
Благодарам и со почит,
Вонреден професор д-р. Никола Тунтевски“

СООПШТЕНИЕ
27.03.2020
Почитувани студентки и суденти,
Ви соопштуваме дека on-line наставата продолжува и за материјалот за втор колоквиум.
                                                                                                                                                               ДЕКАН
                                                                                                                                                 Проф. д-р Горан Илиќ, с.р.

Одлука за одложување на првата колоквиумска недела во летинот семестар од академската 2019/2020
24.03.2020
Се известуваат студентите, врз основа на член 114 од Законот за високо образование, а во врска со настанатата состојба и пандемија на вирусот COVID -19, Деканот на Правен факултет Кичево, на ден 23.03.2020 ја донесе следнава ОДЛУКА

Online Предавање- Судски систем
22.03.2020
На 26.03.2020 година во 12,оо часот за студентите од трета година на додипломски студии на ПФК Дисперзирани студии во Струга ќе се одржи првото on-line  предавање по предметот Судски систем. Овој термин ќе се задржи и во наредните седмици до завршување на предавањата по овој предмет. Ве молам за следење на истите, кои ќе се евидентираат како присуство на настава,
Со почит,
Вонреден професор д-р. Никола Тунтевски

Online Предавањe – Проф. д-р Елизабета Тошева
22.03.2020
Се известуваат студентите по предметот „ПРИМЕНЕТА ЕКОНОМИКА“ од Струга  да ми испратат аccounts ( e-mail) како би можеле да продолжиме со наставата по електронски пат. Препорачливо е e-mail адресата да биде креирана со помош на  Google account (Gmail.com), бидејќи ќе се користи апликацијата Google Meet. За терминот на одржувањето на наставата ќе бидете дополнително известени. За секави прашања поврзани со наставата и предметот може да ме контактирате на e-mail адресата elizabeta.tosheva@uklo.edu.mk.

Online Предавањe – Проф. д-р Саша Дукоски
19.03.2020
Предавањата кај Проф. д-р Саша Дукоски ќе се одржуваат преку Google Classroom и Viber, во редовниот термин на предавање.  За оваа цел студентите да достават email адреси на sasa.dukoski@uklo.edu.mk 

Насоки за колоквиум- Судски систем
18.03.2020
Почитувани студенти во прилог ви се доставени насоките за колоквиум по предметот Судски систем… МАТЕРИЈАЛ

Online Предавање- Трудoво право
15.03.2020
Предавањата кај проф. д-р Анастас Џуровски ќе се одржуваат преку Google Classroom и Viber, во редовниот термин по трудово право.  За оваа цел студентите да достават email адреси на anastas.dzurovski@uklo.edu.mk

📢ИЗВЕСТУВАЊЕ📢 (во врска со COVID-19)

Почитувани колеги и професори,

Поради брзото ширење на корона вирусот (COVID-19) и појава на нови случаи, УСС-УКЛО апелира до сите да не се создаваат состојби на паника и внимателно да ги следите препораките на МЗ (Министерството за здравство).

Штотуку МЗ ја соопшти одлуката на Влада на РСМ дека 14 дена НЕМА ДА СЕ ОДВИВА НАСТАВА во високо образовните институции!

Доколку скоро сте патувале во странство или пак се сомневате дека ги имате симптомите на COVID-19, ве упатуваме да ги почитувате препораките на МЗ ⬇️⬇️⬇️
http://zdravstvo.gov.mk/korona-virus/

МЕРКИ И АКТИВНОСТИ ЗА ПРЕВЕНЦИЈА ОД ШИРЕЊЕ НА КОРОНА ВИРУС


Повик за меѓународна научна коференција


КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ЗАМЕНИК НА СТУДЕНТСКИ ПРАВОБРАНИТЕЛ

Online Предавање – Политика на сузбивање на криминалитет
31.03.2020
Се известуваат студентите запишани на втор циклус студии од насоката Казнено право дека првото предавање кај вон.проф.д-р Ангелина Станојоска по предметот Политика на сузбивање на криминалитет ќе се одржи на 09.04.2020 година со почеток во 18 часот.Студентите кои го избрале предметот да достават e-mail адреси на e-mail адресата на предметната професорка: angelina.stanojoska@uklo.edu.mk

Online Предавање – Криминалитет на насилство
24.03.2020
Се известуваат студентите дека на 26.03.2020 година (четврток) со почеток во 18 часот ќе се одржи on-line предавање по предметот Криминалитет на насилство
За студентите од втор циклус (насока Казнено право и криминологија) кои се запишани во Кичево и Битола. За таа цел, студентите најдоцна до 25.03.2020 година (среда) до 20 часот да достават e-mail адреси кај предметната професорка, вон. проф. д-р Ангелина Станојоска на e-mail адресата: angelina.stanojoska@uklo.edu.mk

 

Известување од Проф. д-р Мирјана Ристовска
19.03.2020
Студентите кои го имаат избрано предметот Прекршочно право и прекршочна постапка да се обратат кај предметниот наставник, доц. д-р Мирјана Ристовска на следната електронска адреса: mirjana.ristovska@uklo.edu.mk за понатамошни инструкции.

Известување од Проф. д-р Димитар Евтимоски
18.03.2020
Се молат студентите од Втор циклус коишто во летниот семестар ги слушаат предметите Методологија на општествените истражувања и Економски развој, да го исконтактираат предметниот наставник Проф. д-р. Димитар Ефтимоски на следниот e-mail: dimitar@ukim.edu.mk со цел добивање насоки за реализаирање на предметните програми

Информативна средба – Право на интелектуална сопственост
04.03.2020

Се известуваат студентите кои запишале Право на интелектуална сопственост дека информативна средба за предметот и понатамошни активности ќе се одржи во вторник на 10 март со почеток во 12 00 часот
Проф Вељановска

ОДБРАНА НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД – Елеонора Савеска
03.03.2020
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно-научниот совет на Правен факултет-Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на магистерскиот труд со наслов: „Извршување за наплата на парнично побарување“ од кандидатот Елеонора Савеска   констатира дека се исполнети условите за негова јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 10.03.2020 (вторник) во просториите на Правен факултет-Кичево, со почеток во 14:00 часот

ОДБРАНА НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД – Кети Шулеска
03.03.2020
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно-научниот совет на Правен факултет-Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на магистерскиот труд со наслов: „Договор за доживотна издршка – со компаративен предлог од земјите на Е:У:“ од кандидатот Кети Шулеска   констатира дека се исполнети условите за негова јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 10.03.2020 (вторник) во просториите на Правен факултет-Кичево, со почеток во 13:00 часот

Tермин за Испит – Методологоја на општествените истражувања
02.03.2020
Се известуваат студентите дека  испитот  по предметот Методологија на општествените истражувања ќе се одржи на ден 06.03.2020 (петок) со почеток во 11:45 часот

ЕРАЗМУС + Средба 
25.02.2020
Им се соопштува на студентите дека во среда (26.02.2020) со почеток во 12:30 часот ќе се одржи информативна средба со студентите за придобивките на програмата Еразмус +. На средбата ќе биде присутна Еразмус + координаторката вон. проф. д-р Ангелина Станојоска и претседателот на ФСС, Димитар Врглевски.

ОДБРАНА НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД – Стојан Велјановски
21.02.2020
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно-научниот совет на Правен факултет-Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на магистерскиот труд со наслов: „Трговски книги и јавни исправи на трговските друштва“ од кандидатот Стојан Велјановски  констатира дека се исполнети условите за негова јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 28.02.2020 (петок) во просториите на Правен факултет-Кичево, со почеток во 13:30 часот

Tермин за Консултации – Методологоја на општествените истражувања
20.02.2020
Се известуваат студентите дека  консултациите  по предметот Методологија на општествените истражувања кои беа закажани  на ден 21.02.2020 (петок) се презакажуваат за во понеделник 24.02.2020 (понеделник) во 12 :15 часот.

ОДБРАНА НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД – Монализа Анѓелкоска
20.02.2020
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно-научниот совет на Правен факултет-Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на магистерскиот труд со наслов: „Тестаментално наследување преку праксата на нотарските канцеларии на општина Струга“ од кандидатот Монализа Анѓелкоска констатира дека се исполнети условите за негова јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 28.02.2020 (петок) во просториите на Правен факултет-Кичево,  со почеток во 14:00 часот

 Запишување на Летен семестар во Академската 2019/2020
17.02.2020
Се известуваат сите студенти на втор циклус студии дека запишувањето на Летен семестар во Академската 2019/2020 ќе се одвива во периодот од 26.02.2020 (среда) до 28.02.2020 (петок). Студентите задолжително да извршат електронска самоевалуација (оценување на наставен и соработнички кадар во табот АНКЕТИ) во Iknow системот. Без извршена самоевалуација студентот неможе да запише летен семестар.

Термин за Консултации – Методологија на општествените истражувања
17.02.2020
Се повикуваат студентите од втор цикус да се јават на консултации по предметот Методолија на општествените истражувања на 21.02.2020 (петок) во 11:00 часот

Промена на термин за испит – Основи на менаџмент
13.02.2020
Испитот по предметот Основи на менаџмент,  ќе се одржи  на ден 18.02.2020 (вторник) со почеток во 10:00 часот.

Промена на термин за Испит – Основи на Менаџмент
10.02.2020
Се известуваат студентите дека испитот по предметот Применета економика  закажан за ден 10.02.2020 (понеделник) се одлага. Терминот за негово реализирање навремено ќе биде објавен.

Промена на термин за Испит – Право на  хартии од вредност
10.02.2020
Се известуваат студентите дека испитот по предметот Право на хартии од вредност ќе се одржи на ден 12.02.2020 (среда) со почеток во 10:30 часот.

Промена на термин за Испит – Монетарно кредитно и девизно право
10.02.2020
Се известуваат студентите дека испитот по предметот Монетарно кредитно и девизно право ќе се одржи на ден 12.02.2020 (среда) со почеток во 10:30 часот.

Промена на термин за Испит – Методологија на општествените истражувања
04.02.2020
Се известуваат студентите дека испитот по предметот Методологија на опшествените истражувања закажан за ден 07.02.2020 (петок) се одлага. Терминот за негово реализирање навремено ќе биде објавен.

ПРИЈАВУВАЊЕ НА ИСПИТИ ЗА ФЕВРУАРСКА ИСПИТНА СЕСИЈА – II ЦИКЛУС СТУДИИ
30.12.2019
Се известуваат студентите на втор циклус студии на Правниот факултет Кичево и ДС Битола дека пријавувањето на испити за февруарската сесија ќе се одвива во периодот од 13.01.2020 до 15.01 2020 година. Испитната сесија ќе се реализира во периодот од 27.01.2020 до 14.02.2020 година. Термините за полагање на испитите ќе бидат дополнително објавени.

ТЕРМИН ЗА ПРЕДАЊАЊЕ КОНСУЛТАЦИИ – МЕТОДОЛОГИЈА НА ОПШЕСТВЕНИ НАУКИ (II ЦИКЛУС)
12.12.2019
Се известуваат студентите дека предавањата(консултации) по предметот методологија на опшествени на науки ќе се одржи на ден 24.12.2019(вторник) со почеток во 11:30 часот.

ТЕРМИН ЗА ПРЕДАЊАЊЕ – ПРАВО НА ОСИГУРИВАЊЕ (II ЦИКЛУС)
12.12.2019
Се известуваат студентите по предметот Право на осигурување да го исконтактираат предметниот наставник за материјал на следниов е-маил: branko.dimeski@uklo.edu.mk .

ТЕРМИН ЗА ПРЕДАЊАЊЕ – КАЗНЕНО ПРАВО И КАЗНЕНО ПРАВО И КРИМИНОЛОГИЈА (II ЦИКЛУС)
06.12.2019
Се известуваат студентите на втор циклус запишани на насоките Казнено право и Казнено право и криминологија дека термините за консултациите по предметите на кои предметен наставник е доц. д-р Ангелина Станојоска, ќе бидат дополнително објавени.

ОДБРАНА НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД – Сахид Идраизоски
26.11.2019
На ден 02.12.2019 година во 16:00 часот во просториите на Правен факултет Кичево, кандидатот Сахид Идраизоски студент на II циклус на студии по модулот Граѓанско право на Правен факултет Кичево, јавно ќе го брани магистерскиот труд со наслов “Брак и бракоразводна постапка”.

Online Предавање – Политика на сузбивање на криминалитет
31.03.2020
Се известуваат студентите запишани на втор циклус студии од насоката Казнено право дека првото предавање кај вон.проф.д-р Ангелина Станојоска по предметот Политика на сузбивање на криминалитет ќе се одржи на 09.04.2020 година со почеток во 18 часот.Студентите кои го избрале предметот да достават e-mail адреси на e-mail адресата на предметната професорка: angelina.stanojoska@uklo.edu.mk

Online Предавање – Криминалитет на насилство
24.03.2020
Се известуваат студентите дека на 26.03.2020 година (четврток) со почеток во 18 часот ќе се одржи on-line предавање по предметот Криминалитет на насилство
За студентите од втор циклус (насока Казнено право и криминологија) кои се запишани во Кичево и Битола. За таа цел, студентите најдоцна до 25.03.2020 година (среда) до 20 часот да достават e-mail адреси кај предметната професорка, вон. проф. д-р Ангелина Станојоска на e-mail адресата: angelina.stanojoska@uklo.edu.mk

Известување од Проф. д-р Мирјана Ристовска
19.03.2020
Студентите кои го имаат избрано предметот Прекршочно право и прекршочна постапка да се обратат кај предметниот наставник, доц. д-р Мирјана Ристовска на следната електронска адреса: mirjana.ristovska@uklo.edu.mk за понатамошни инструкции.

Известување од Проф. д-р Димитар Евтимоски
18.03.2020
Се молат студентите од Втор циклус коишто во летниот семестар ги слушаат предметот Методологија на општествените истражувања, да го исконтактираат предметниот наставник Проф. д-р. Димитар Ефтимоски на следниот e-mail: dimitar@ukim.edu.mk со цел добивање насоки за реализаирање на предметната програма

Информативна средба – Право на интелектуална сопственост 
02.03.2020
Се известуваат студентите кои го запишале предметот Право на интелектуална сопственост дека информативна средба за предметот, и понатамошни активности ќе се одржи денес 02.03.2020(понеделник) со почеток во 15:00 часот.

ЕРАЗМУС + Средба 
25.02.2020
Им се соопштува на студентите дека во среда (26.02.2020) со почеток во 12:30 часот ќе се одржи информативна средба со студентите за придобивките на програмата Еразмус +. На средбата ќе биде присутна Еразмус + координаторката вон. проф. д-р Ангелина Станојоска и претседателот на ФСС, Димитар Врглевски.

 Tермин за испит – Политика на сузбивање криминал
17.02.2020
Испитот по предметот Политика на сузбивање криминал за студентите од насоката Казнено право (3+2) закажан за 25.02.2020 година, наместо во 10, ќе започне во 14 часот.

ОДБРАНА НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД – Михаил Бакрачески
21.02.2020
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно-научниот совет на Правен факултет-Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на магистерскиот труд со наслов: „Казнено – правната заштита на овторските и други сродни права на РСМ и влијанието на современиот технолошки развој“ од кандидатот Михаил Бакрачески  констатира дека се исполнети условите за негова јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 28.02.2020 (петок) во просториите на Правен факултет-Кичево, дисперзирани студии – Битола, со почеток во 13:30 часот

ОДБРАНА НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД – Викторија Дамеска
18.02.2020
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно-научниот совет на Правен факултет-Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на магистерскиот труд со наслов: „Договор за продажба со компаративен осврт на Германското и Француското право“ од кандидатот Викторија Дамеска констатира дека се исполнети условите за негова јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 24.02.2020 (понеделник) во просториите на Правен факултет-Кичево, дисперзирани студии – Битола, со почеток во 16:30 часот

 Запишување на Летен семестар во Академската 2019/2020
17.02.2020
Се известуваат сите студенти на втор циклус студии дека запишувањето на Летен семестар во Академската 2019/2020 ќе се одвива во периодот од 26.02.2020 (среда) до 28.02.2020 (петок). Студентите задолжително да извршат електронска самоевалуација (оценување на наставен и соработнички кадар во табот АНКЕТИ) во Iknow системот. Без извршена самоевалуација студентот неможе да запише летен семестар.

Термин за испит – Политика на сузбивање криминал
17.02.2020
Им се соопштува на студентите запишани на втор циклус, програма Казнено право (3+2) дека испитот по предметот Политика за сузбивање на криминал, ќе се одржи на ден 25.02.2020 (петок) со почеток во 10:00 часот.

Термин за испит – Криминологоја
17.02.2020
Им се соопштува на студентите запишани на втор циклус, програма Казнено право и криминологоја (4+1) дека испитот по предметот Криминологија, ќе се одржи на ден 28.02.2020 (вторник) со почеток во 10:00 часот.

ОДБРАНА НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД – Јована Раповска
13.02.2020
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно-научниот совет на Правен факултет-Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на магистерскиот труд со наслов: „Оставинска постапка од аспект на нотаријатот во Република Северна Македонија“ од кандидатот Јована Раповска констатира дека се исполнети условите за негова јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 24.02.2020 (понеделник) во просториите на Правен факултет-Кичево, дисперзирани студии – Битола, со почеток во 16:00 часот

ОДБРАНА НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД – Деспина Влаќеска
13.02.2020
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно-научниот совет на Правен факултет-Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на магистерскиот труд со наслов: „Застапување на Република Северна Македонија пред Европскиот суд за човекови права: предизвици и перспективи“ од кандидатот Деспина Влаќеска констатира дека се исполнети условите за негова јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 24.02.2020 (понеделник) во просториите на Правен факултет-Кичево, дисперзирани студии – Битола, со почеток во 13:00 часот

ОДБРАНА НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД – Никола Димески
13.02.2020
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно-научниот совет на Правен факултет-Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на магистерскиот труд со наслов: „Компаративен приказ на постапката за расправање на оставина во правото на Република Северна Македојија и правото на Република Хрватска“ од кандидатот Никола Димески констатира дека се исполнети условите за негова јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 24.02.2020 (понеделник) во просториите на Правен факултет-Кичево, дисперзирани студии – Битола, со почеток во 15:00 часот

Промена на термин за испит – Методологија на општествените истражувања
05.02.2020
Испитот по предметот Методологија на општествените истражувања закажан за 07.02.2020 (петок), се презакажува за на ден 10.02.2020 (понеделник) со почеток во 11:00 часот.

Криминологија и Пенологија -термини за испит
03.02.2020
Им се соопштува на студентите на насоките Казнено право, и Казнено право и криминологија дека испитите по Криминологија и Пенологија закажани за 04.02.2020 наместо во 12:00 часот, ќе започнат во 9:30 часот

Казнено материјално право(термини за предавања)
24.01.2020
Се известуваат студентите  дека предавањата по предметот Казнено материјално право ќе се одржат на ден 27.01.2020 со почеток во 09:30 часот

ПРОМЕНА НА ТЕРМИН ЗА ИСПИТ – ПРАВО НА КОНКУРЕНЦИЈА
23.01.2020
Се известуваат студентите од втор циклус Битола дека полагањето по предметот право на Конкуренција ќе се одржи на ден 12.02.2020 год. (среда) со почеток во 11:00 часот.
Проф.д-р Благој Ѓорѓиевски

Криминална психологија(термини за предавања) – II циклус студии
21.01.2020
Се известуваат студентите  дека предавањата по предметот Криминална психологија ќе се одржат на ден 22.01.2020 со почеток во 11:00 часот.

Казнено материјално право(термини за предавања) – II циклус студии
21.01.2020
Се известуваат студентите од насоката Казнено право и Криминологоја дека предавањата по предметот Казнено материјално право ќе се одржат на ден 29.01.2020 со почеток во 10:00 часот. Присуството е задолжително.

ПРИЈАВУВАЊЕ НА ИСПИТИ ЗА ФЕВРУАРСКА ИСПИТНА СЕСИЈА – II ЦИКЛУС СТУДИИ
30.12.2019
Се известуваат студентите на втор циклус студии на Правниот факултет Кичево и ДС Битола дека пријавувањето на испити за февруарската сесија ќе се одвива во периодот од 13.01.2020 до 15.01 2020 година. Испитната сесија ќе се реализира во периодот од 27.01.2020 до 14.02.2020 година. Термините за полагање на испитите ќе бидат дополнително објавени.

Криминологија (термини за предавања) – II циклус студии
15.01.2020
Им се соопштува на студентите од втор циклус запишани на студиската програма Казнено право и криминологија, дека направена е измена во термините за предавања по предметот Криминологија. Новите термини за Битола се:
22.01.2020 со почеток во 9 часот;
23.01.2020 со почеток во 9 часот;
24.01.2020 со почеток во 10 часот;
25.01.2020 со почеток во 9 часот.

ОДБРАНА НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД – Христијан Димовски
10.01.2020
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно-научниот совет на Правен факултет-Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на магистерскиот труд со наслов: „Постапката за уредување на личните состојби во правото на Република Северна Македонија“ од кандидатот Христијан Димовски констатира дека се исполнети условите за негова јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 20.01.2019 (понеделник) во просториите на Правен факултет-Кичево, дисперзирани студии – Битола, со почеток во 15:00 часот.

ОДБРАНА НА ДИПЛОМСКИ ТРУД – Оливер Темелкоски
30.12.2019
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно – научниот совет на Правниот факултет во Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на Дипломскиот труд со наслов: “Трговска марка и нејзиното регистрирање во правото на интелектуална сопственост” од кандидатот/ката Оливер Темелкоски , констатира дека се исполнети условите за негова Јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 13.01.2020 (Понеделник) во просториите на Правниот факултет Кичево, дисперзирани студии Битола со почеток во 14:30 часот.

ОДБРАНА НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД – Стефан Стојанов
13.12.2019
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно-научниот совет на Правен факултет-Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на магистерскиот труд со наслов: „ИНДУСТРИСКИ ДИЗАЈН КАКО ДЕЛ ОД ПРАВОТО НА ИНДУСТРИСКА СОПСТВЕНОСТ- КОМПАРАТИВНА АНАЛИЗА НА ЗАКОНОДАВСТВОТО НА Р.С.МАКЕДОНИЈА И Р.БУГАРИЈА“ од кандидатот Стефан Стојанов констатира дека се исполнети условите за негова јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 23.12.2019 (понеделник) во просториите на Правен факултет-Кичево, дисперзирани студии – Битола, со почеток во 15:45 часот.

ОДБРАНА НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД – Марија Шајкароска
13.12.2019
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно-научниот совет на Правен факултет-Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на магистерскиот труд со наслов: „Акции и акционерско одлучување кај трговските друштва со компаративна анализа на домашното и странско законодавство.“ од кандидатот Марија Шајкароска констатира дека се исполнети условите за негова јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 23.12.2019 (понеделник) во просториите на Правен факултет-Кичево, дисперзирани студии – Битола, со почеток во 15:00 часот.

ОДБРАНА НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД – Наталија Балевска
13.12.2019
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно-научниот совет на Правен факултет-Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на магистерскиот труд со наслов: „Правно регулирање на основното образование во јавните и приватните институции во Република Северна Македонија со компаративен приод“ од кандидатот Наталија Балевска констатира дека се исполнети условите за негова јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 23.12.2019 (понеделник) во просториите на Правен факултет-Кичево, дисперзирани студии – Битола, со почеток во 14:15 часот.

ОДБРАНА НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД – Ирена Пашоска
13.12.2019
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно-научниот совет на Правен факултет-Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на магистерскиот труд со наслов: „ ЗАКОНСКО-ПРАВНА РЕГУЛАТИВА ЗА НАСЛЕДУВАЊЕ СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА НАСЛЕДУВАЊЕТО НА ПРАВНИ ЛИЦА “ од кандидатот Ирена Пашоска констатира дека се исполнети условите за негова јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 23.12.2019 (понеделник) во просториите на Правен факултет-Кичево, дисперзирани студии – Битола, со почеток во 13:30 часот.

ОДБРАНА НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД – Данче Сотироска
04.12.2019
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно-научниот совет на Правен факултет-Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на магистерскиот труд со наслов : „ ПРОЦЕСОТ НА РЕФОРМИРАЊЕ НА ООН: ПРЕДИЗВИЦИ И ПЕРСПЕКТИВИ “ од кандидатот Данче Сотироска констатира дека се исполнети условите за негова јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 18.12.2019 (среда) во просториите на Правен факултет-Кичево, дисперзирани студии – Битола, со почеток во 13:00 часот.

ОДБРАНА НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД – Кате Кулеска
28.11.2019
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно-научниот совет на Правен факултет-Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на магистерскиот труд со наслов : „ВОСПИТНИ МЕРКИ СПРЕМА ДЕКА ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА“ од кандидатот Кате Кулеска констатира дека се исполнети условите за негова јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 06.12.2019 (петок) во просториите на Правен факултет-Кичево, дисперзирани студии – Битола, со почеток во 14:30 часот.

ОДБРАНА НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД – Александар Костовски
26.11.2019
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно-научниот совет на Правен факултет-Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на магистерскиот труд со наслов : „Монетарно – кредитните институции и политики и нивната регулација во Р.С.Македонија“ од кандидатот Александрар Костовски констатира дека се исполнети условите за негова јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 04.12.2019 (среда) во просториите на Правен факултет-Кичево, дисперзирани студии – Битола, со почеток во 13:00 часот.

Предавања – Заедничка надворешна и безбедносна политика на ЕУ
02.03.2020
Предавањата по предметот „Заедничка надворешна и безбедносна политика на ЕУ“ за студентите на трет циклус студии  ќе се одржат на ден 05.03.2020 година (четврток) со почеток во 16:00 часот. Присуството е задолжително.

ЕРАЗМУС + Средба 
25.02.2020
Им се соопштува на студентите дека во среда (26.02.2020) со почеток во 12:30 часот ќе се одржи информативна средба со студентите за придобивките на програмата Еразмус +. На средбата ќе биде присутна Еразмус + координаторката вон. проф. д-р Ангелина Станојоска и претседателот на ФСС, Димитар Врглевски.

РАСПОРЕД НА ПРЕДАВАЊА БИТОЛА

KОНЕЧНА ЛИСТА НА ПРИМЕНИ КАНДИДАТИ НА III ЦИКЛУС СТУДИИ – НАСОКА МЕЃУНАРОДНО ПРАВО И МЕЃУНАРОДНА ПОЛИТИКА
17.01.2020
КОНЕЧНА ЛИСТА НА ПРИМЕНИ КАНДИДАТИ НА III ЦИКЛУС СТУДИИ IV УПИСЕН РОК – НАСОКА МЕЃУНАРОДНО ПРАВО И МЕЃУНАРОДНА ПОЛИТИКА

ОДЛУКА ЗА ЗАПИШУВАЊЕ НА СТУДЕНТИ НА III ЦИКЛУС СТУДИИ IV УПИСЕН РОК – НАСОКА МЕЃУНАРОДНО ПРАВО И МЕЃУНАРОДНА ПОЛИТИКА

ПРЕЛИМИНАРНА ЛИСТА НА ПРИМЕНИ КАНДИДАТИ НА III ЦИКЛУС СТУДИИ – НАСОКА МЕЃУНАРОДНО ПРАВО И МЕЃУНАРОДНА ПОЛИТИКА
17.01.2020
ПРЕЛИМИНАРНА ЛИСТА НА ПРИМЕНИ КАНДИДАТИ НА III ЦИКЛУС СТУДИИ – НАСОКА МЕЃУНАРОДНО ПРАВО И МЕЃУНАРОДНА ПОЛИТИКА

ДОПОЛНИТЕЛЕН КОНКУРС ЗА ЗАПИШУВАЊЕ НА СТУДЕНТИ НА III ЦИКЛУС СТУДИИ
27.12.2019
ДОПОЛНИТЕЛЕН КОНКУРС ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ НА ТРЕТ ЦИКЛУС СТУДИИ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ ,,СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ – БИТОЛА ВО АКАДЕМСКАТА 2019/2020 ГОДИНА ЗА ЧЕТВРТ УПИСЕН РОК

KОНЕЧНА ЛИСТА НА ПРИМЕНИ КАНДИДАТИ НА III ЦИКЛУС СТУДИИ – НАСОКА МЕЃУНАРОДНО ПРАВО И МЕЃУНАРОДНА ПОЛИТИКА
17.12.2019
КОНЕЧНА ЛИСТА НА ПРИМЕНИ КАНДИДАТИ НА III ЦИКЛУС СТУДИИ – НАСОКА МЕЃУНАРОДНО ПРАВО И МЕЃУНАРОДНА ПОЛИТИКА

ОДЛУКА ЗА ЗАПИШУВАЊЕ НА СТУДЕНТИ НА III ЦИКЛУС СТУДИИ – НАСОКА МЕЃУНАРОДНО ПРАВО И МЕЃУНАРОДНА ПОЛИТИКА

ПРЕЛИМИНАРНА ЛИСТА НА ПРИМЕНИ КАНДИДАТИ НА III ЦИКЛУС СТУДИИ – НАСОКА МЕЃУНАРОДНО ПРАВО И МЕЃУНАРОДНА ПОЛИТИКА
16.12.2019
ПРЕЛИМИНАРНА ЛИСТА НА ПРИМЕНИ КАНДИДАТИ НА III ЦИКЛУС СТУДИИ – НАСОКА МЕЃУНАРОДНО ПРАВО И МЕЃУНАРОДНА ПОЛИТИКА

ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА УПИС НА III ЦИКЛУС СТУДИИ
13.12.2019
– ИЗЈАВА ЗА СОГЛАСНОСТ ЗА МЕНТОР
– ПРИЈАВЕН ЛИСТ – ОБРАЗЕЦ III ЦИКЛУС
– ЛИСТА НА МЕНТОРИ ЗА III ЦИКЛУС
– СООДВЕТНИ СТУДИИ ЗА III ЦИКЛУС

ДОПОЛНИТЕЛЕН КОНКУРС ЗА ЗАПИШУВАЊЕ НА СТУДЕНТИ НА III ЦИКЛУС СТУДИИ
13.12.2019
ДОПОЛНИТЕЛЕНКОНКУРС ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ НА ТРЕТ ЦИКЛУС СТУДИИ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ ,,СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ – БИТОЛА ВО АКАДЕМСКАТА 2019/2020 ГОДИНА ЗА ТРЕТ УПИСЕН РОК

КОНЕЧНА ЛИСТИ НА ПРИМЕНИ КАДНИДАТИ НА III ЦИКЛУС СТУДИИ ВО АКАДЕМСКАТА 2019-2020
11.11.2019
КОНЕЧНА ЛИСТИ НА ПРИМЕНИ КАДНИДАТИ НА III ЦИКЛУС СТУДИИ ВО АКАДЕМСКАТА 2019-2020 И ОДЛУКА ЗА ЗАПИШУВАЊЕ НА СТУДЕНТИ НА ТРЕТ ЦИКЛУС СТУДИИ

ПРЕЛИМИНАРНИ ЛИСТИ НА ПРИМЕНИ КАДНИДАТИ НА III ЦИКЛУС СТУДИИ ВО АКАДЕМСКАТА 2019-2020
08.11.2019
ПРЕЛИМИНАРНИ ЛИСТИ НА ПРИМЕНИ КАДНИДАТИ НА III ЦИКЛУС СТУДИИ ВО АКАДЕМСКАТА 2019-2020

uklo
eprint
ebsco
ceepus_logo