СООПШТЕНИЈА:Термин за втор колоквиум Пенологија
16.05.2024

Се известуваат студентите дека вториот колоквиум по Пенологија ќе се одржи на 31.05.2024 година (петок) со почеток во 10 часот.

СООПШТЕНИЕ
16.05.2024

СТУДЕНТИТЕ НА ПРВ ЦИКЛУС НА СТУДИИ ВО ТЕКОТ НА ЛЕТНИОТ СЕМЕСТАР ЗАДОЛЖИТЕЛНО ТРЕБА ДА СЛЕДАТ ПРАКТИЧНА НАСТАВА КОЈА ИМ НОСИ ВКУПНО 2 КРЕДИТИ.

 СТУДЕНТИТЕ КОИ БИ САКАЛЕ ДА СЛЕДАТ ПРАКТИЧНА НАСТАВА ПОД ОРГАНИЗАЦИЈА НА ФАКУЛТЕТОТ ДА СЕ ПРИЈАВАТ КАЈ АСИСТЕНТ М-Р АНДРЕА ЗДРАВКОВСКА (ANDREA.ZDRAVKOVSKA@UKLO.EDU.MK) НАДОЦНА ДО 25.05.2024 ГОДИНА.

СТУДЕНТИТЕ КОИ СЕ ВО МОЖНОСТ САМОСТОЈНО ДА СИ ОБЕЗБЕДАТ ПРАКТИЧНА НАСТАВА КАЈ АДВОКАТ, НОТАР, ИЗВРШИТЕЛ ИЛИ НА ДРУГО МЕСТО СООДВЕТНО НА ПРАВНИЧКАТА ПРОФЕСИЈА, ПОТВРДА ЗА ПРАКСА МОЖЕ ДА ПОДИГНАТ ОД РЕФЕРЕНТОТ ЗА СТУДЕНТСКИ ПРАШАЊА, А ПОПОЛНЕТАТА И ЗАВЕРЕНА ПОТВРДА  ДА ЈА ДОСТАВАТ ПРИ ЗАВЕРУВАЊЕТО НА СЕМЕСТАР.

БЕЗ ПОТВРДА ЗА ПРАКТИЧНА НАСТАВА СТУДЕНТИТЕ НЕМА ДА МОЖЕ ДА ГО ЗАПИШАТ СЛЕДНИОТ СЕМЕСТАР!


Применета Економија – термин за колоквиум
15.05.2024
На барање на студентите полагањето на Втор Колоквиум Применета Економија Битола се презакажува за 29.05.2024 среда со почеток во 11 часот.


Арбитражно право – термин за испит
14.05.2024
Испитот по предметот Арбитражно право ќе се одржи на 21.05.2024 година во 13:00 часот, со физичко присуство во просториите на факултетот.


Соопштение
13.05.2024
Се известуваат студентите дека пријавувањето на испитите за Јунската испитна сесија ќе се реализира на ден 27 и 28 Мај 2024 година.


Алтернативни начини на решавање на споровите –  термин за колоквиум
29.04.2024

Првиот поправен колоквиум по предметот Алтернативни начини на решавање на споровите во Битола ќе се одржи на 09.05.2024 година во 13:00 часот.

Применета економија и Заштита на потрошувачи –  термин за колоквиум
29.04.2024
Се известуваат студентите дека Првиот поправен колоквиум по предметите Применета економија и Заштита на потрошувачи ќе се одржи во четврток 09.05.2024 година со почеток во 12,оо часот.


Казнено право –  термин за колоквиум
25.04.2024

Почитувани, по барање и во договор со студентите од прва година од прв циклус студии на Правен факултет Кичево ДС Битола, првиот поправен колоквиум по предметот Казнено право ќе се одржи со физичко присуство во просториите на Правен факултет Кичево – Дисперзирани студии во Битола во понеделник, 29.04.2024 година со почеток во 11,оо часот


Меѓународно приватно право – комисиско полагање
22.04.2024
Комисискиот испит по предметот Меѓународно приватно право за студентката со број на индекс 1626/Б ќе се одржи на ден 25.04.2024 година (четврток) во 10 часот.


Административно право и постапка – комисиско полагање
16.04.2024
Им се соопштува на студентите со реден број на индекс 729/б и 1368/б, дека комисиското полагање по предметот Административно право и постапка во Битола ќе се одржи на ден 23.04.2024 година (вторник), со почеток во 09.00


Внесување оценки – вон. проф. д-р Ангелина Станојоска
11.04.2024

Се известуваат студентите дека професорката Станојоска ќе внесува оценки во индекс за предметот Криминологија на 18.04.2024 година во 10:30 часот.

Мастер клас ОБСЕ
11.04.2024

Ги известуваме студентите дека Мастеркласот на ОБСЕ ќе се одржи хибридно – со физичко присуство и онлајн на 16.04.2024 година (вторник) со почеток од 12 часот, во Салата за состаноци на УКЛО, која се наоѓа во зградата на Правен факултет ДС Битола (втор кат).
Мастеркласот ќе биде посветен на тема: „Корупција и финансирање на политичките партии и нивните изборни кампањи“; а предавачи ќе бидат Злата Ѓорѓевиќ – експерт за корупција и финансирање на политичките партии и нивните изборни кампањи во Србија
Билјана Ивановска – поранешен раководител на Антикорупциската комисија во нашата земја.
За оние што не се во можност да присуствуваат со физичко присуство на мастеркласот, во продолжение го имате линкот за online вклучување на настанот  https://osce-org.zoom.us/j/99060785787 (Meeting ID: 990 6078 5787; Passcode: 02847844)

Пријавување на испити за казнена Априлска сесија во академската 2023-24
01.04.2024

Се известуваат студентите од прв циклус на студии дека пријавувањето на испити за престојната казнена априлска сесија ќе се реализира на ден 12.04.2024 година (петок).

Одбрана на дипломска работа – Бојана Карапалевска
01.04.2024

По спроведената постапка и донесената Одлука на Научно-наставниот совет на П.Ф.Кичево,Комисијата за оценка и одбрана на Дипломски труд со наслов :„ Право на заштита на животната средина законски решенија во РСМ ,, од кандидатот Бојана Карапалевска , констатира дека се исполнети условите за негова Јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 03.04.2024 год. во просторииите на П.Ф.Битола со почеток во 13 часот


Одбрана на дипломска работа – Дијана Кондинска
01.04.2024

По спроведената постапка и донесената Одлука на Научно-наставниот совет на П.Ф.Кичево,Комисијата за оценка и одбрана на Дипломски труд со наслов :„Права и обврски кои произлегуваат од договорот за вработување ,, од кандидатот Дијана Кондинска , констатира дека се исполнети условите за негова Јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 03.04.2024 год. во просторииите на П.Ф.Битола со почеток во 12 часот


Применета економија – промена на термин за колоквиум
31.03.2024

По барање на студентите, првиот колоквиум по предметот “Применета економија” се презакажува за 12.04.2024 година (петок) во 11 часот.

Пенологија – промена на термин за колоквиум
29.03.2024

Се известуваат студентите дека првиот колоквиум по Пенологија ќе се одржи на 18.04.2024 (четврток) со почеток во 10 часот.

Меѓународно право за правата на човекот – термин за колоквиум
29.03.2024
По барање на студентите, првиот колоквиум по предметот “Меѓународно право за правата на човекот” се презакажува за 08.04.2024 година (понеделник) во 13 часот.


Казнено право – термин за колоквиум
25.03.2024
Почитувани, по барање и во договор со студентите од прва година на додипломски (прв циклус) студии на Правен факултет Кичево, Дисперзирани студии во Битола, писменото полагање за првиот колоквиум по предметот Казнено право, наместо во терминот 02.04.2024 година, како што е по распоред, ќе се одржи на 29.03.2024 година во 10,00 часот со физичко присуство во просториите на Дисперзираните студии во Битола


Наследно право и Граѓанско и стварно право – предавања
19.03.2024
Почитувани,Предавањата по предметот Наледно право и предметот Граѓанско и стварно право кои се закажани за на ден 20.03.2024 ( Среда) нема да се одржат, за нов термин студентите дополнително ќе бидат известени


14.03.2024
Почитувани,
консултациите и внесувањето на оцени по предметите Локална самоуправа и Цивилно општество кај доц.д-р Иле Масалковски ќе се реализираат на 15.03.2023г во 11ч. на Дисперзираните студии во Битола.


Внесување на оценки по предметите кај проф д-р Светлана Вељановска
14.03.2024

Се известуваат студентите кои положиле во февруарската сесија дека оценки по предметите кај проф д-р Светлана Вељановска ќе се внесуваат во следните термини

Кичево – 21 03 2024 во 10 00 часот
Битола – 18.03.2024 во 12 00 часот

Одбрана на дипломска работа – Марија Мицевска
07.03.2024

По спроведената постапка и донесената одлука на Наставно – научниот совет на Правен факултет Кичево, Комисијата за оценка и одбрана на дипломскиот труд со наслов „Инквизицијата и кривичната постапка во средниот век“ од кандидатката Марија Мицевска, констатира дека се исполнети условите за негова јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 18.03.2024 год. во просторииите на Правен факултет Кичево – Дисперзирани студии во Битола, со почеток во 13 часот.


Одбрана на дипломска работа – Марија Тошеска
04.03.2024
По спроведената постапка и донесената Одлука на Научно-наставниот совет на П.Ф.Кичево,Комисијата за оценка и одбрана на Дипломски труд со наслов ,,Постапка на медијација во кривичните предмети во правото на РСМ ,, од кандидатката Марија Тошеска ,констатира дека се исполнети условите за негова Јавна одбрана. Одбраната се закажува на ден 05.03.2024 год. во просторииите на П.Ф.К.-Дисперзирани Студии во Битола,со почеток во 11 часот


Малолетничко казнено право/Детско престапништво – предавања
26.02.2024
Се известуваат студентите кои го слушаат предметот Малолетничко казнено право/Детско престапништво да испратат свои e-mail адреси на ivona.susak@uklo.edu.mk


Граѓанско и стварно право – предавања
26.02.2024
Се известуваат студентите кои ќе го слушаат предметот Граѓанско и стварно право предавањата закажани за на ден 28.02.2024, истите ќе се одржат на ден 01.03.2024 со почеток во 13:00 часот


Право на осигурување – предавања
24.02.2024
Се известуваат студентите кои ќе го слушаат предметот Право на осигурување да испратат своја e-mail адреса на aleksandra.patoska@uklo.edu.mk


Основи на економија – консултации
20.02.2024
Внесување оценки и консултации по предметот Основи на економија кај Проф. д-р Димитар Ефтимоски ќе се одржат на 21/02/2024 (среда) година во 13:00ч.


Уставно право – предавања
19.02.2024
Им се соопштува на студентите од прва година на ПФК во Битола дека предавањата и вежбите по предметот “Уставно право” ќе се одржуваат редовно и со физичко присуство во согласност со утврдениот распоред.
Предметен професор
Проф. д-р Горан Илиќ


Повик за Еразмус +
19.02.2024

Ве известуваме дека УКЛО  го објави отворениот интерен повик за аплицирање за индивидуални мобилности на студенти и кадри во рамките на КА 131 (со институции од земјите членки во ЕУ и земјите асоцирани во Програмата, односно програмските земји) за академската 2024/2025 година ПОВИК за аплицирање за мобилност во рамките на ERASMUS+ Програмата – Универзитет Св. „Климент Охридски“ Битола (uklo.edu.mk), со краен рок за реализација на сите мобилности до 31 јули 2025.
Повеќе информации имате на наведениот линк, со рок за онлајн апликација до 04.03.2024 година: https://uklo.edu.mk/blog/povik-erasmus-2024/
Како и кај факултетската координаторка, вон. проф. д-р Ангелина Станојоска на angelina.stanojoska@uklo.edu.mk

Право на осигурување- предавања
16.02.2024

Се известуваат студентите кои ќе го слушаат предметот Право на осигурување дека првото предавање со физичко присуство ќе се одржи на ден 21.02.2024 г. (среда) во 10 часот


Јавна и државна администрација – предавања
15.02.2024
“Се известуваат студентите кои го избрале предметот Јавна и државна администрација да испратат своја e-mail адреса на branko.dimeski@uklo.edu.mk


Социологија на политика
15.02.2024
Првите предавања по предметот Социологија на политика ќе се одржат на ден 22.02.2024 (четврток) со почеток во 11:00 часот.


Информатика 2
15.02.2024
Првите предавања по предметот Информатика 2 ќе се одржат на ден 22.02.2024 (четврток) со почеток во 10:00 часот.


Повик за регистрација во базата на студенти на ЦЕНТАРОТ ЗА ОБУКИ И ПРОФЕСИОНАЛЕН РАЗВОЈ НА ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ КИЧЕВО
Повик за регистрација во базата на студенти на  ЦЕНТАРОТ ЗА ОБУКИ И ПРОФЕСИОНАЛЕН РАЗВОЈ НА ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ КИЧЕВО.


Локална самоуправа – промена на термин за испит
15.02.2024
Почитувани,
испитот по предметот Локална самоуправа на Дисперзираните студии во Битола од 16.02.2024г. ќе се одложи за 21.02.2024г. СРЕДА во 13.30ч.


Соопштение:
14.02.2024
Се известуваат студентите, запишани на прв циклус на студии, дека предавањата и вежбите од летниот семестар започнуваат од Понеделник (19.02.2024 година) по утврдениот распоред кој е објавен на  web страната.


Предмети кај проф д-р Елизабета Тошева – промена на термин за испити
11.02.2024
Испитите кај проф д-р Елизабета Тошева закажани за ден 14.02.2024 (Меѓународна економија, Применета економија, Претприемништво и бизнис и Заштита на потрошувачи) ќе се одржат со почеток во 11 часот.


Информатика – промена на термин за испит
03.02.2024
Испитот по предметот Информатика 1 ќе се одржи на ден 06.02.2024г (вторник) во 10:00 часот.


Основи на економија – промена на термин за испит
03.02.2024
Се информираат студентите дека испитот и поправниот втор колоквиум по предметот Основи на економија наместо на 16.02.2024 година ќе се одржат на 21.02.2024 година во 13:30ч.


Судски систем – промена на термин за испит
01.02.2024
Полагањето по предметот Судски систем во Битола ќе се одржи на 7 февруари со почеток во 10 00 часот
Од предметниот професор


Меѓународно приватно право (за студентите од тригодишните студии) – термин за испит

29.01.2024

Испитот по предметот Меѓународно приватно право  (за студентите од тригодишните студии) ќе се одржи на ден 02.02.2024 година (петок) во 13 часот.

Меѓународно јавно право – промена на термин за испит

29.01.2024
Испитот по предметот Меѓународно јавно право се презакажува за 02.02.2024 година (петок) во 13 часот.

Меѓународно право за правата на човекот – термин за испит
29.01.2024

Испитот по предметот Меѓународно право за правата на човекот ќе се одржи на ден 02.02.2024 година (петок) во 13 часот.

 Римско право, Граѓанско и стварно право и Наследно право – термин за испит
29.01.2024
Испитите по предметите, Римско право, Граѓанско и стварно право и Наследно право наместо на 31.01.2024 год. се одлагаат и ќе се спроведат на 06.02.2024 год. во 11:00 ч.


Право на европски организации – термин за испит
26.01.2024
Се известуваат студентите  дека испитот по Право на европски организации ќе спроведе на 01.02.2024 во 10:00


Современи европски политики – термин за испит
26.01.2024
Се известуваат студентите дека испитот по предметот Современи европски политики ќе се споведе на 01.02.2024 во 10:00


Дипломатско и конзуларно – термин за испит
26.01.2024
Се известуваат студентите дека испитот по предметот Дипломатско и конзуларно право ќе се спроведи на 01.02.2024 во 10:00 часот


Историја на дипломатија – термин за испит
26.01.2024
Се известуваат студентите дека испитот по предметот Историја на дипломатија ќе се спроведи на 01.02.2024 во 10 часот


Aдминистративно право и постапка – термин за комисиското полагање
26.01.2024

Му се соопштува на студентот со реден број на индекс 2007/б дека комисиското полагање по предметот Административно право и постапка ќе се одржи на ден 15.02.2024 година (четврток), со почеток во 12.00“Јавни финансии – термин за комисиското полагање
25.01.2024

Комисиското полагање по предметот Јавни финансии за студентот со број на индекс 1649/Б  се закажува за 09.02.2024 година со почеток во 10.00 часот
Од комисијата


ИЗВЕСТУВАЊЕ:

– Пријавувањето на испити за зимски семестар ќе се реализира во периодот 15-17.01.2024 година.
– Заверка на семестар за студентите од ПРВА година ќе се реализира во периодот 15-17.01.2024 година.
– Заверка на семестар за студентите од ВТОРА, ТРЕТА и ЧЕТВРТА година ќе се реализира во периодот од 19-21.02,2024 година


Meѓународно приватно право – термин за колоквиум
16.01.2024
Во согласност со барањето на студентите, вториот колоквиум по МПП ќе се одржи на 24.01.2024 година во 12:00 часот.