Во рамките на IUS FORUM, на 31.05.2023 година на Правниот факултет (Битола) гостинка беше Министерката за труд и социјална политика, м-р Јована Тренчевска. Министерската со студентите дебатираше за родовата еднаквост како важна алатка за справување со родово заснованото и семејното насилство.