На 31.05.2023 година, во IUS FORUM на Правниот факултет (Битола) гостин беше в.д. претседателот на Основниот суд во Битола, м-р Драган Јаковлевски, кој одржа предавање на тема “Главна расправа во кривичната постапка”.