Menu Close

Струга I циклус студии

СООПШТЕНИЈА:
Запишување на Зимски семестар во академската 2021 – 2022 година
22.09.2021
Почитувани колеги,
Ве известуваме дека уписот на зимскиот семестар во Академската 2021 – 2022 година ќе се одвива во периодот од 12.10. до 15.10
 
Aнкети за самоевалуација
22.09.2021

Се известуваат сите студенти кои студираат на Правен факултет Кичево и Д.С. во Битола и Струга (на прв втор и трет циклус студии) дека ЗАДОЛЖИТЕЛНО пред запишување на семестар мора да ги пополнат анкетите за самоевалуација достапни во iknow системот на ПФК.

ПОВИК – ПРАВНА КЛИНИКА
21.09.2021
За учество во работата на ПРАВНАТА КЛИНИКА за академската 2021/2022 годинa. Повеќе

ОГЛАС ЗА ИЗБОР НА : 8 (ОСУМ) КАНДИДАТИ ЗА ЧЛЕНОВИ НА ФАКУЛТЕТСКО СТУДЕНТСКО СОБРАНИЕ И ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ НА ФАКУЛТЕТСКОТО СТУДИСКО СОБРАНИЕ НА ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ – КИЧЕВО
17.09.2021

Применета економија , Основи на економија – Термин на испит
20.06.2021
Им се соопштува на студентите кои ќе ги полагаат предметите “Применета економија“ и “Основи на економија“ во Септемвриската испитна сесија дека испитите ке се одржат онлајн во среда  22.09.2021 со почеток во 11 часот.
Студентите да испратат своја емаил адреса на elizabeta.tosheva@uklo.edu.mk заради приклучување на полагањето.

ИЗБОР НА ПРЕДМЕТИ ЗА ЗИМСКИ СЕМЕСТАР ЗА 2021/22 АКАДЕМСКА ГОДИНА
17.09.2021
Се известуваат студентите дека во периодот од 27.09 до 29.09.2021 потребно е да ги пополнат анкетните листови за избор на предмети за академската 2021/22 . Исто така студентите да извршат избор на предмети на својот профил во Iknow системот.

ПРИЈАВУВАЊЕ НА ИСПИТИ ВО СЕПТЕМВРИСКА ИСПИТНА СЕСИЈА
17.08.2021
Ве известуваме дека септемврискиот испитен рок за прв и втор циклус студии ќе се спроведе во периодот од 13.09.-30.09.2021, по распоред кој дополнително ќе биде утврден.
Пријавувањето на испити ќе се врши во периодот од 30.08.-03.09.2021 год.

ПОВИК ЗА УЧЕСТВО НА ФРАНКОФОНСКА ОБУКА
17.08.2021
Се известуваат студентите од прв циклус на Правниот факултет дека Универзитетот „Св. Климент Охридски“ Битола ќе организира седумдневна стручна франкофонска обука на тема „Развивање на тврди и меки вештини кај младите луѓе“, ПОВЕЌЕ

Внесување на оценки и консултации по сите  предмети кај проф д-р Анастас Џуровски
30.06.2021
Се известуваат студентите од прв цилкус дека оценките и консултации кај проф д-р Анастас Џуровски во индекс ќе .се внесуваат на ден 01.07.2021 (среда) во 12:00 часот.

ПОВИК ЗА УЧЕСТВО НА ФРАНКОФОНСКА ОБУКА
17.08.2021
Се известуваат студентите од прв циклус на Правниот факултет дека Универзитетот „Св. Климент Охридски“ Битола ќе организира седумдневна стручна франкофонска обука на тема „Развивање на тврди и меки вештини кај младите луѓе“, ПОВЕЌЕ

Локална самоуправа – Термин на испит
19.06.2021
Се известуваат студентите, последниот термин во јунскиот испитен рок по предметот Локална самоуправа ќе биде во следните термини:
02.07.2021
Правен факултет Кичево во 12:30часот

О5.07.2021 
Дисперзирани студии во Струга во 10часот
Дисперзирани студии во Битола во 12:45 часот
Со почит,
доц.д-р Иле Масалковски
 
Термин на испити кај доц.д-р Ивона Шушак Лозановска
11.06.2021
Се известуваат студентите од 4та година дека кај доц.д-р Ивона Шушак Лозановска испитите ќе се одржат во Битола, со физичко присуство, и тоа:
Малолетничко казнено право, на ден 28.06. во 12 часот.
Меѓународно казнено право- на ден 25.06.во 12 часот.
 
ОДБРАНА НА ДИПЛОМСКИ ТРУД – Габриела Цветаноска
10.06.2021

По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно – научниот совет на Правниот факултет во Кичево , Комисијата за оценка и одбрана на Дипломскиот труд со наслов : “Меѓународна трговска арбитража” од кандидатот/ката Габриела Цветаноска, констатира дека  се исполнети условите за негова Јавна одбрана.
Одбраната се закажува на ден 16.06.2021 година во просториите на ПФК Диспрезирани студии Струга , со почеток во 12:00 часот.

Судски систем , Меѓународно јавно право и Меѓународно приватно право – Термин за испит
10.06.2021

Испитите по предметите Меѓународно јавно право, Судски систем и Меѓународно приватно право, на дисперзираните студии во Струга, ќе се одржат на ден 17.06.2021 година (четврток) со почеток во 11 часот.

Сите испити во јунска сесија – вон. проф. д-р Ангелина Станојоска
07.06.2021
Се известуваат студентите запишани на прв циклус студии кои во јунската сесија ќе полагаат Социјална патологија, Криминологија и/или Пенологија кај вон. проф. д-р Ангелина Станојоска, да достават валидни e-mail адреси на angelina.stanojoska@uklo.edu.mk најдоцна до 09.06.2021 (за Соц патологија), односно 20.06.2021 (за Пенологија и/или Криминологија) за да добијат Google Meet линкови.

Промена на термин на испити – ред. проф. д-р Саша Дукоски
07.06.2021
Испитите  кај Професор  Др  Саша Дукоски  закажани  за 9 јуни  среда се прераскажуваат за 14 јуни  понеделник  со почеток во 11 часот. 


Внесување на оценки по сите  предмети кај проф д-р Светлана Вељановска

04.06.2021
Се известуваат студентите од прв цилкус дека оценките кај проф д-р Светлана Вељановска во индекс ќе се внесуваат во следните термини
Кичево  10 јуни во 11 00 часот
Битола  9 јуни во 11 00 часот
Струга  14 јуни  11 00 часот
 
Анкета 
03.06.2021
Почитувани,
Младински образовен форум (МОФ) е младинска заедница која создава простор за дебата, слободно изразување и младинско организирање, охрабрува активизам, ги штити и унапредува младинските права и политики. МОФ ги остварува своите цели преку информирање, едукација, дискусија, соработка и преку мотивирање и поддршка на младите.ПОВЕЌЕ…
 
ТЕРМИН ЗА ПОЧЕТОК НА ЈУНСКА ИСПИТНА СЕСИЈА – Академска 2020/21
20.05.2021
Се известуваат студентите дека Јунската испитна сесија ќе започне од 07.06.2021, а ќе трае до 23.06.2021 година.Пријавувањето на испитите за јунската сесија ќе се реализира во периодот од 26.05.2021 до 02.06.2021 година.
 
Локална самоуправа, Цивилно општество – Термин за испит
10.05.2021

Почитувани,

се известуваат студентите од Кичево и Струга дека испитите во априлски испитен рок и испитите во пред сесија  по предметите Локална самоуправа и Цивилно општество на Правен факултет Кичево и на ДС во Струга ќе се одржат на 14.05.2021 година во следните термини:
14.05.2021 година петок:
Правен факултет Кичево во 10часот
Дисперзирани студии во Струга во 12.30часот
Со почит,
доц.д-р Иле Масалковски
 
 

Регистрација за полагање на прв поправен и втор колоквиум
26.04.2021
Се информираат студентите дека процесот на регистрација за полагање на прв поправен и втор колоквим ќе се реализира во периодот од 27.04.2021 до 05.05.2021 година, на веб страната на Факултетот. Регистрацијата е задолжителна.

Криминологија – Термин за испит
27.04.2021

Им се соопштува на студентите дека испитот по предметот Криминологија за студентите од првиот циклус ќе се одржи онлајн на 12.05.2021 година (среда) со почеток во 16 часот. Во насока на организирање на полагањето, се замолуваат студентите кои го пријавиле испитот да испратат e-mail до предметната професорка на angelina.stanojoska@uklo.edu.mk најдоцна до 09.05.2021 година (недела) за да добијат линк од Google Meet платформата и информации за начинот на полагање.

Вонредна априлска сесија
26.04.2021

Се известуваат студентите од прв циклус дека вонредната априлска сесија ќе се одржи во периодот од 04.05.2021 до 14.05.2021 година, со физичко присуство.Дополнителен термин за пријавување на испитите за вонредната априлска сесија е 28.04.2021 (среда).

Соопштение за пополнување на анкети за евалуација на наставен, соработнички кадар и наставна програма за зимскиот семестар
23.04.2021
Се известуваат студентите од прв и втор циклус студии на Правниот факултет Кичево и ДС Битола и Струга дека се должни да ги пополнат анкетните листови за евалуација на наставниците, соработниците и наставната програма за зимскиот семестар, заклучно со 14.05.2021 година.

СООПШТЕНИЕ ЗА КОЛОКВИУМСКА НЕДЕЛА И  ЗА ВОНРЕДНАТА АПРИЛСКА СЕСИЈА
06.04.2021
Почитувани колеги,
Согласно новите мерки усвоени на седница на Влада на 05.04.2021 година и заклучоците прифатени на состанокот за координација на Ректорската управа на 06.04.2021 година, Ве информираме дека:

– одложените колоквиуми за оваа или наредната недела, треба да се одржат online или со физичко присуство после 20.04.2021 година;
– вонредната априлска сесија се одлага. Термините и начинот на одржување на оваа сесија ќе бидат дополнително утврдени на состанок на ННС;
– пријавувањето на испитите за вонредната априлска сесија ќе се реализира во претходно утврдениот временски рок, од 07.04.2021 до 09.04.2021 година.
Деканатска управа на ПФК
 

Локална самоуправа – термин за полагање
30.03.2021
Почитувани,

се известуваат студентите, дека по нивно барање првиот колоквиум по предметот Локална самоуправа е одложен за:
 
Правен факултет Кичево 09.04.2021 во 10.30 часот
Дисперзирани студии во Струга 09.04.2021 во 12.45 часот
Дисперзирани студии во Битола 10.04.2021 во 10.30 часот
 
Судски систем – термин за полагање
30.03.2021
Првиот колоквиум по предметот „Судски систем“ на дисперзираните студии во Струга закажан за ден 31.03.2021 година (среда) ќе започне во 13:30 часот
.
ОДБРАНА НА ДИПЛОМСКИ ТРУД – Љупчо Даскалоски
25.03.2021

По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно – научниот совет на Правниот факултет во Кичево , Комисијата за оценка и одбрана на Дипломскиот труд со наслов : “Договор за осигурување” од кандидатот/ката Љупчо Даскалоски, констатира дека  се исполнети условите за негова Јавна одбрана.
Одбраната се закажува на ден 30.03.2021 година во просториите на Правниот факултет во Струга во Предавална  бр. 1, со почеток во 12:00 часот

Венесување на оценки кај Вон. проф д-р Младен Караџоски
25.02.2021
Внесување на оценки во индекс по сите предмети кај Вон. проф. д-р Младен Караџоски, во Струга ќе се реализира на ден 01.03.2021 година (понеделник), во 13:00 часот
 
Предавања  и консултации – Локална самоуправа

22.02.2021
Се известуваат студентите од Правен факултет Кичево дека консултациите и предавањата со физичко присуство по предметот Локална самоуправа кај доц.д-р Иле Масалковски ќе се одржат по следниот распоред:

 
22.02.2021 година
 
ДС – Струга во 10часот
 


Предавања – Јавна и државна администрација

16.02.2021
Се замолуваат студентите кои ќе слушаат Јавна и државна администрација во летниот семестар во академската 2020/2021 година да достават валидна e-mail адреса кај предметниот професор вон. проф. д-р Бранко Димески, на неговата e-mail адреса: branko.dimeski@uklo.edu.mk 
 
Предавања – Социјална патологија
15.02.2021
Се замолуваат студентите  кои ќе слушаат Социјална патологија во летниот семестар во академската 2020/2021 година да достават валидна e-mail адреса кај предметниот  професор вон. проф. д-р Александар Јованоски, на нејзината e-mail адреса: aleksandarjovanoski3@gmail.com
 
СООПШТЕНИЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ КОИ СЕ ПРЕФРЛИЈА ВО ЧЕТИРИГОДИШНАТА ПРОГРАМА
08.02.2021
Се известуваат студентите кои слушаат и полагаат предмети во четврта година, а не поднесле барање за изготвување на одлука за признавање на предметите од тригодишната програма, да поднесат барање во Архива најдоцна до четврток , 12.02.2021г.
 
Термин за полагање – Меѓународно јавно право
08.02.2021
Се известуваат студентите од дисперзираните студии во Струга дека испитот по предметот Меѓународно јавно право во февруарска испитна сесија ќе се полага online во закажаниот термин (10.02.2021 година (среда) во 11 часот). Студентите е потребно да се пријават за полагање и да достават своја е-маил адреса  до предметната професорка на најзиниот е-маил e.temelkovska@gmail.com најдоцна до 09.02.2021 година (вторник). 

Термин за полагање на испити кај проф. д-р Никола Тунтевски
07.02.2021
Се известуваат студентите од прв циклус студии на ПФК – Дисперзирани студии од Струга дека терминот за полагање на предметите Казнено право, Казнено процесно право и Судски систем, закажан за 09.02.2021 година, наместо во 11,00 часот ќе се одржи во 13,оо часот. Со почит, Вонред. проф. д-р. Никола Тунтевски
 
ПОДИГНУВАЊЕ НА ДИПЛОМИ ЗА ДИПЛОМИРАНИ СТУДЕНТИ НА ПРВ ЦИКЛУС СТУДИИ
04.02.2021
Почитувани студенти,
Во тек е промоцијата на дипломирани студенти на прв циклус студии, тригодишни и четиригодишни студии, на Правен факултет Kичево, од академската 2019/2020.
Поради моменталната ситуација со ковид вирусот, не сме во можност истата да ја спроведеме на досегашниот начин, па затоа дипломите ќе можат да се подигнат во периодот од 08.02.2021-12.02.2021 год., во просториите на Правниот факултет Кичево, во службата за студентски прашања, од 11:00-14:00 часот. Истовремено, потребно е да се изврши уплата за истата, во износ од 3.800,00 денари на сметката на Правен факултет Кичево, на уплатница или на терминал.
СПИСОК НА ДИПЛОМИРАНИ СТУДЕНТИ:  
 
ПОВИК ЗА УЧЕСТВО ВО КЛУБОТ „TITUS FLAVIUS ORESTES” И НА MOOT COURT НАТПРЕВАРИ ЗА СИМУЛАЦИИ НА ПРОЦЕСИ ПРЕД ЕВРОПСКИОТ СУД ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА
04.02.2021
Ги повикуваме сите заинтересирани студенти да се пријават за учество во клубот “Titus Flavius Orestes” и на moot court натпревари за симулации на процеси пред Европскиот суд за човекови права во Стразбур. Клубот „Titus Flavius Orestes” ќе го претставува факултетот на FUTURA moot court натпревар кој ќе се одржи во текот на 2022 година, но и на pre-moot court натпревари во текот на 2021 година.
Право на пријавување имаат студенти од сите студиски години на прв циклус студии, како и студенти запишани на втор циклус студии.
Пријавувањето на студенти е до 14.02.2021 година (23:59 часот), со испраќање CV на e-mail: angelina.stanojoska@uklo.edu.mk
Избраните студенти ќе бидат информирани најдоцна до 16.02.2020 година и ќе биде закажана прва средба.
Термин за полагање на испит– Применета економика
02.02.2021
Им се соопштува на студентите кои во февруарски испитен рок имаат пријавено испит по предметот Применета економика, дека испитот ќе се полага во закажаниот термин (03.02.2021 година во 10.00 часот) online. Пријава за полагање на mail кај предметниот наставник elizabeta.tosheva@uklo.edu.mk најкасно до 03.02.2021 година до 09.00 часот.
 
Термин за полагање на испит – Јавни служби
21.01.2021
Се известуваат студентите дека полагањето по предметот Јавни Служби на дисперзираните студии во Струга наместо на 27.01.2021 ќе се одржи на 25.01.2021 (Понеделник) во 11:00 часот.
 
Термин за полагање на колоквиум – Политички систем
18.01.2021
Се известуваат студентите кои повторно го имаат запишано предметот Политички систем кај доц.д-р Иле Масалковски, а сакаат да го полагаат на колоквиуми, дека првиот колоквиум ќе се одржи на 22.01.2021 на Правен факултет во Кичево во 11часот и на ДС во Струга во 13часот.
Вториот колоквиум ќе се одржи на денот на испитот во термините предвидени според распоредот.
 
ОБЛИГАЦИОНО ПРАВО – ПРОМЕНА НА ТЕРМИН ЗА ВТОР КОЛОКВИУМ
12.01.2021
Вториот (и прв поправен) колоквиум по поредметот Облигационо право закажан за ден 15.01.2021 година нема да се одржи, и истиот се одложува за 20.01.2021 година (среда) во 11.00 часот. 
Проф.д-р Александра Патоска
 
ОДБРАНА НА ДИПЛОМСКИ ТРУД – ДАНИЕЛА НИЧЕСКА

08.01.2021
По спроведената постапка и донесената Одлука на Наставно – научниот совет на Правниот факултет во Кичево , Комисијата за оценка и одбрана на Дипломскиот труд со наслов : “Криумчарење мигрантиод кандидатот/ката Даниела Ническа, констатира дека  се исполнети условите за негова Јавна одбрана.
Одбраната се закажува на ден 11.01.2021 година во просториите на Правниот факултет во Струга во Предавална  бр. 1, со почеток во 11:00 часот

ПРИЈАВУВАЊЕ НА ИСПИТИ  – ФЕВРУАРСКА  ИСПИТНА СЕСИЈА ВО АКАДЕМСКАТА 2020 – 2021 
29.12.2020
Се известуваат студентите на Правен факултет Кичево со дисперзирани студии во Битола и Струга дека поднесување на пријави за испити за Февруарска испитна сесија во академската 2020 – 2021 год. ќе се врши во периодот од 20.01.2021 до 22.01.2021 од 10:00 до 14:00 часот
ЗАДОЛЖИТЕЛНО: Студентите задолжително да ги пријавиваат испитите електронски во Iknow системот,  испитите можат да ги пријаваат од 29.12.2020 до 19.01.2021 год. Доколку студентите наидат на проблеми со Iknow системот да пишат на zoran.veljanovski@uklo.edu.mk 
 
НАСЛЕДНО ПРАВО– ПРОМЕНА НА ТЕРМИН ЗА КОЛОКВИУМ
15.11.2020
Полагањето на првиот колоквиум по предметот Наследно право наместо во 11:00 ќе започне во 14:00 часот .
 

Студентски академски календар 

22.10.2020
11.01.2021 – 16.01.2021 – втора колоквиумска недела
25.01.2021 – 13.02.2021 – февруарска испитна сесија

СООПШТЕНИЕ ЗА ОДБРАНА НА ДИПЛОМСКИ РАБОТИ
24.06.2020
Почитувани,Врз основа на Уредбата со законска сила за дополнување на Уредбата со законска сила за примена на Законот за високото образование за време на вонредна состојба (Службен весник на РСМ бр.134/2020), Ве информираме дека се овозможува одбрана на дипломски работи и магистерски и докторски трудови со физичко присуство на студентите. За организација на одбрани.

Одлука за спроведување на полагање на колоквиуми и испитиСе известуваат студентите од прв циклус студии на ПФК – Дисперзирани студии од Струга дека терминот за полагање на предметите Казнено право, Казнено процесно право и Судски систем, закажан за 09.02.2021 година, наместо во 11,00 часот ќе се одржи во 13,оо часот. Со почит